V Opavě odstartovala stavba jižního obchvatu města

15. listopad 2010

Na české poměry blesková příprava a zároveň největší krajská investice do nových silnic. To je stavba jižního obchvatu Opavy za necelých 600 milionů korun, která právě začala. Na konci příštího jara by se mělo výrazně odlehčit hlavně městské části Kylešovice.

„Čím dál od Prahy, tím méně peněz. Je to hrůza,“ říkají místní obyvatelé. Tito lidé mluví o severním obchvatu, který souvisí mimo jiné s dokončením silnice I/11 z Ostravy do Opavy.

Zatímco tato investice v řádu miliard korun je zatím ve hvězdách, obchvat jižní je jistý. Jsou to totiž krajské peníze a ty státní rozpočet neovlivní, říká náměstek hejtmana Miroslav Novák. Na přípravě asi pětikilometrové spojnice výpadovek na Ostravu a Hradec nad Moravicí se také podílelo samo město Opava.

„Velice rychle a pružně reagovalo na majetkoprávní záležitosti v rámci výkupů a realizaci, takže akce byla připravená v rekordně krátkém čase po té majetkové stránce. Co se týče projekční - ta běžela ruku v ruce s tímto, takže po dvou letech se staví,“ dodává Novák.

Jako první čeká řidiče zákaz jízdy pod železničním přejezdem u Komárova, potvrzuje Rudolf Klein z opavského magistrátu. Toto místo je komplikované hlavně kvůli spodní vodě a malé výšce. Původně se snažil prosadit uzávěrku až v jarním období.

„Ale aby nebyla přerušena ještě navíc železniční doprava, spoj mezi Ostravou a Opavou, to vyžaduje už opravdu zahájit práce v současné době,“ dodává Klein.

Když nepočítáme stavbu mostu v Ostravě na Českobratrské ulici, jde o největší krajský přísun financí do nového silničního úseku. Hotový by měl být v červnu 2012.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu