Jiříkov na Bruntálsku sužuje nejvyšší nezaměstnanost v kraji

22. listopad 2010

Jiříkov - malá obec na Bruntálsku - se stala smutným rekordmanem. Má nejvyšší míru nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. Bez práce je téměř polovina ze všech obyvatel, kteří mohou pracovat. Šance na zlepšení situace je ale velmi malá.


Jiříkov se pomalu probouzí do dalšího dne. Mladý muž s prázdným dvoukolákem už ani práci nehledá. Jdu do malého obchůdku v omšelém domě. Tady slyším to samé.

„Těžký život, lituji ty mladé, opravdu. A ty, co mají děti, tak ty obzvlášť. Autobusy tady skoro nejezdí, těžko se sem dostáváte,“ říká starší obyvatelka.

Míra nezaměstnanosti téměř 42 procent. To je moc špatné, říká jiříkovský starosta Bohumil Hrnčíř. Většina rodin by bez sociálních dávek nemohla existovat.

„Šanci má ten, kdo má vlastní auto. Většinou tady ale lidé auta samozřejmě nemají. A práce není ani v okolních městech - v Rýmařově nebo v Uničově,“ dodává starosta.

O beznaději mluví také mladí lidé. „Ne, tady není práce. Z podpory zaplatíte, co musíte a nemáte nic,“ posteskla si mladá paní.

Už tady není ani škola, ani školka. Obec je schopna zaměstnat přes jaro a léto dva lidi přes úřad práce. V zimě to ale nejde, protože Jiříkov nemá ani chodníky, které by někdo mohl odmetat.

Starosta vzpomíná na časy státního statku a velké pily – tady se práce kdysi dala najít. „Pokud nebudou nějaké provozy v Rýmařově, tak si myslím, že práce nebude,“ dodává skepticky.

Jestliže je na tom Bruntálsko špatně vzhledem ke zbytku regionu, co asi platí o Jiříkovu, loučí se se mnou starosta. Obává se, že v dohledné době tato vesnice dno statistiky nezaměstnanosti nedokáže opustit.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu