Krajská knihovna by mohla být v Dolní oblasti Vítkovic

22. prosinec 2010

Ostravské Hradčany se začnou měnit příští rok. Už v lednu se má začít zvedat unikátní plynojem. Jedna z památek v Dolní oblasti Vítkovice se má proměnit na víceúčelové kongresové centrum a galerii. Z Vítkovic teď zaznívá i nabídka pro kraj. Místo části koksárenských baterií by mohlo vzniknout nové sídlo pro vědeckou knihovnu.

Koksárenské baterie připomněly architektovi Josefu Pleskotovi knihu. A to byl začátek nápadu vytvořit v této části unikátní lokality prostor právě pro knihovnu.

Baterie podle Josefa Pleskota vytvářejí mezi vysokými pecemi a Dolem Hlubinou určitou bariéru, mezi těmito částmi památky je navíc několikametrový terénní zlom. Navrhuje, aby část baterií šla k zemi a vznikl tam atypický, do prostoru otevřený objekt.

„Taky je potřeba tam vytvořit nějaký systém teras a na ty je třeba se nějak dostat rampami a širokými schodišti. A to jsou všechno prostory v rámci města, které musí být navrženy tak, aby byly obyvatelné. Na schodech se rádo sedí, když je hezké počasí, tudíž pak mají lidé tendenci se potkávat a trošku si užívat,“ vysvětluje architekt.

Jak dodává generální ředitel holdingu Vítkovice Jan Světlík, jednání s krajem o tom, že by Černou kostku nahradila stavba v Dolní oblasti, jsou teprve na začátku.

„Může to být velmi zajímavá záležitost, protože opravdu fiktivní kniha, která bude mít třeba tři čtyři metry, si myslím, že může udělat unikátní budovu pro tuhle moderní instituci. Zatím je to jen ve formě studie, o formě spolupráce jsme ještě neuvažovali,“ dodal Světlík.

Už teď je jasné, že by proměnu Dolní oblasti Vítkovice mohla podpořit asi miliarda korun z evropských fondů. Nově by totiž zhruba půlmiliardová dotace měla putovat na centrum pro popularizaci vědy a techniky – tzv. Science and Technology Center.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu