Tříkrálová sbírka má pomoct lidem v nouzi

5. leden 2011

Tradiční Tříkrálová sbírka je v plném proudu. I letos ji organizuje Diecézní charita ostravsko-opavská. Získané peníze použije na pomoc seniorům, nemocným, hendikepovaným a lidem bez domova.

Tradiční písní My tři králové otevřeli zástupci Charity letošní ročník Tříkrálové sbírky. Jejím základním cílem je vybrat peníze pro lidi v nouzi. Tato největší sbírková akce v Česku má ale i další smysl.

"Klademe důraz na to, aby koledníci chodili od domu k domu a setkávali se s lidmi. A často jsou jediní, kteří je o Vánocích navštíví," říká ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo.

Kašpar, Melichar a Baltazar budou klepat na dveře moravskoslezských domácností až do 14. ledna. Potěší nejen zpěvem koled a budou zdobit dveře symbolickým nápisem K + M + B, ale dárci od nich získají taky drobné dárky.

"Tříkrálová sbírka je realizována dobrovolníky. Většina z nich pochází z farností, ale také z některých škol, se kterými spolupracujeme. Samozřejmě potřebujeme určitou garanci, že to jsou důvěryhodní lidé, aby sbírka nebyla zneužita," vysvětluje ředitel Charity Ostrava Martin Pražák.

Podle diecézního koordinátora sbírky Martina Hořínka mají případnému zneužití sbírky zabránit i další bezpečnostní opatření.

"Všichni charitní koledníci chodí se speciálními lehce průhlednými plastovými pokladničkami, které jsou řádně zapečetěny příslušným obecním úřadem, tak aby nemohlo dojít k jejich porušení. Každá pokladnička má zároveň své číslo, které se shoduje s číslem na průkazce vedoucího příslušné kolednické skupiny, který musí být starší 15 let. Pokud si lidé nejsou jistí, mohou vedoucího požádat, aby se jim prokázal svými doklady," vyjmenoval jednotlivá opatření Hořínek.

S rostoucím počtem různých charitativních akcí jsou ale lidé nedůvěřiví a chtějí přesně znát účel sbírky.

"Chceme především podpořit nízkoprahové centrum pro osoby bez přístřeší, charitní dům svatého Benedikta Labre v Ostravě-Vítkovicích, kde zprovozňujeme zimní noclehárnu pro přečkání nepříznivých podmínek. Lidem, kteří běžně zůstávají na ulici, nabídneme ubytování v zimním období, kdy teplota klesne pod minus pět stupňů," upřesňuje ředitel ostravské charity Martin Pražák, kam půjdou peníze z letošní Tříkrálové sbírky.

Pokud koledníky z Tříkrálové sbírky v ulicích nepotkáte, můžete přispět i jinak. Diecézní koordinátor sbírky Martin Hořínek upřesňuje další možnosti.

"Lidé mohou přispět přímo na sbírkový účet, který je na webových stránkách charity, nebo mohou zaslat rádcovskou SMS zprávu ve formě DMS KOLEDA na telefonní číslo 87 777."

Loni se v Tříkrálové sbírce vybralo více než 11 milionů korun. Peníze šly například na rekonstrukci Charitního domu svatého Františka v Ostravě-Vítkovicích. Letošní průběžné výsledky budou na charitních internetových stránkách už v průběhu ledna, definitivní pak na začátku února.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu