V kraji propukly spory kvůli novým nájmům

5. leden 2011
Zprávy , Zprávy

Tisíce nájemníků v Moravskoslezském kraji budou mít v novém roce hlouběji do kapsy. Citelné zvyšování cen související s deregulací nájemného pocítí zejména obyvatelé Třince, Ostravy či Karviné.

Obyvatelé Třince se s vysokými nájmy nechtějí smířit. Některým se totiž zvýší činže až o 100 procent. Penzista Milan Michalec by dokonce zaplatil, 90 korun místo současných 37 korun za metr čtvereční. To se mu zdá hodně i vzhledem k technickému stavu bytu. Nabídku firmy proto odmítl.

"Nastěhoval jsem se tam v roce 1961, tehdy to byl nový byt. Do těch bytů nikdo nic neinvestoval. Myslím, že by o výši nájemného měl rozhodnout soud. Jako důchodce nemůžu za byt dávat více než 50 korun za metr čtvereční. Tak jsem řekl nashledanou," uvedl Michalec.

Proti skokovému zvyšování nájmů se v Třinci ohradilo i Sdružení obyvatel těchto bývalých hutnických bytů. Společnosti CPI se chystá navrhnout vlastní ceny.

"Sdělíme pronajimateli, kolik si kdo stanoví výši nájmu. Lidé by o nájemném i smlouvali, ale není s kým smlouvat," vysvětluje předseda sdružení Roman Bujok.
"Pokud jsme v rovnocenném vztahu, tak my majitelům bytů nabídneme to, co oni nabízejí nám. Oni nám nenabízejí možnost volby, takže my se k tomu postavíme zrovna tak."

Obyvatelé bytů RPG si od února měsíčně připlatí až o sedm korun a padesát haléřů za metr čtvereční, tak jako nájemnice Vlasta. Ta ale společnosti poslala protinávrh s dodatkem, že smlouvu podepisuje pouze na rok.

Nelíbí se jí cena nájemného vůči kvalitě bydlení a chce počkat na mapu cen, kterou chystá ministerstvo pro místní rozvoj.

"Okna jsou stará šedesát let. Sklepy jsou zdevastované. Zámky nefungují," vyjmenovala nájemnice nedostatky bytů i panelových domů.

Pokud nájemníci do konce roku smlouvy nepodepsali a nedojde ke vzájemné dohodě, může o výši nájemného rozhodovat soud. Podle mluvčího RPG Petra Handla pak může být činže daleko vyšší.

"V tuto chvíli můžeme říct, že pozitivně na náš návrh zareagovalo okolo devadesáti procent nájemníků."

Nájemníci podle něj ztratí i různé benefity. Počet takových případů není zatím podle Handla přesný.

Lidem, kteří si nebudou vědět rady s uzavíráním nových nájemních smluv, bezplatně poradí ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružení nájemníků České republiky na svých internetových stránkách.

autoři: Dominika Rojtová , Michal Schoffer
Spustit audio