Mezi naleštěnými exponáty budí pozornost rezavé vraky

10. leden 2011

Kopřivnické Technické muzeum vystavuje zašlou slávu značky Tatra. Ke stálé expozici přibyla i jedna dočasná. Spíše než na lesku a kráse si ale zakládá na stáří, rzi a patině.

Pro zaryté fanoušky tatrováckých veteránů to bude možná trochu šok. V úvodu muzejní expozice, hned za unikátním vozem President, je čeká místo nablýskaných krasavců série fotografií zrezivělých a polorozpadlých vozidel. A aby toho nebylo málo, všude kolem se válí sláma a v ní stojí tři skutečné vraky.

Rozpačitý pocit je na místě, nečekaný kontrast byl v tomto případě záměrem. Ocitli jsme se na výstavě fotografa Vladimíra Cettla s názvem Zpět aneb putování za vraky.

„Na těch třiceti velkoformátových speciálně zarámovaných obrazech lidé mohou vidět pohledy do duší těch jednotlivých autíček, na kterých se nějakým způsobem podepsal zub času. Je to různorodé. Jsou to detailní i celkové pohledy na vozy, zákoutí s kopřivami, se slámou,“ komentuje kurátorka muzea Lucie Kempná.

Vladimír Cettl v mnoha případech vážil za vraky dalekou cestu. Fotografie nepocházejí jen z různých koutů republiky, ale také třeba z Belgie. Možná proto podtitul výstavy zní „putování za vraky". Zbývá ještě vysvětlit, co znamená to Zpět.

„Jeho fotky hovoří o tom, že vlastně příroda, ze které jsme původně si vzali veškeré materiály, ze kterých ta auta byla vyrobena, si jakoby zpětně z těch aut bere sama sebe v případě, že už jsou k nepotřebě,“ vysvětluje ředitel muzea Lumír Kaválek.

Vzápětí ještě dodává, že to však není jediné zpět, které výstavu provází. „Další osobní zpět je například to, že Láďa Cettl deset let nebyl nikde moc vidět, nikde nevystavoval, nepublikoval. Vlastně touto výstavou se jakoby vrací zpět opět na kulturní prkna,“ připomíná Kaválek.

Poslední zpět se pak týká samotných vraků. I když mnohé z nich nebylo jednoduché vypátrat, autor je chtěl všechny alespoň symbolicky vrátit zpět tam, kde vznikly.

Výstava je navíc putovní a už ji mohli shlédnout lidé v Praze i rodném městě Vladimíra Cettla, v Ústí nad Labem. Její poslední zastavení je tady v Kopřivnici, kde ale rozhodně nejvíc vynikne její poselství.

„Každý si v tom najde svoje. Majitelé Tatrovek v tom například viděli takové trochu memento mori, tedy pamatuj na smrt, protože pokud se nebudeme sami o sebe a o naše milé, ať už to jsou auta nebo kdokoliv jiný, starat odpovídajícím způsobem, můžeme skončit stejně jako ty vraky kolem nás. Druhá věc je, že ty vraky mile kontrastují s nablýskanými exponáty,“ říká Lumír Kaválek, ředitel Technického muzea.

Pokud vás výstava starých tatrováckých vraků zaujala a chcete se dozvědět víc, můžete až do 28. března navštívit Technické muzeum v Kopřivnici.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio