Desetina nájemníků bytů RPG nepřistoupila na zvýšení nájmů

11. leden 2011

Tři a půl tisíce lidí v Moravskoslezském kraji odmítá zvyšování nájemného v bytech RPG. Pokud se do konce ledna se společností nedohodnou, není vyloučeno, že spor bude muset rozhodnout soud.

Možnost čerpání příspěvku až 500 korun měsíčně z RPG fondu bydlení a zařazení bytu do investičních plánů. To jsou výhody, které měli přimět nájemníky k podpisům nových smluv.

I přesto ale smlouvy zcela odmítlo 143 lidí, přes 1600 lidí se zatím nevyjádřilo a na 1700 lidí zaslalo vlastní protinávrh, jako například i nájemnice Vlasta z Ostravy.

„Uvažovali jsme, jestli bychom s vyšším nájmem souhlasili, ale za podmínek, že by bylo všechno v domě a v bytě v pořádku. Okna, která jsou 60 let stará, sklepy jsou úplně zdevastované, zámky nefungují,“ vyvjmenovává.

Činže se mnohým zvyšuje až o 7,50 korun za metr čtvereční. Podle předsedy sdružení nájemníků Byty OKD Romana Macháčka jsou smlouvy nevýhodné a těm co ještě nepodepsali, doporučuje podat protinávrh.

„Ukazuje se, že ta masivní zastrašovací kampaň ze strany RPG naštěstí jen částečně slaví úspěch. A to, co je tam asi úplně nejhorší, je to, že nájemník se podpisem návrhu RPG vydává do budoucna možnosti diskutovat a dohadovat se s tím pronajímatelem o výši nájmu,“ říká Macháček.

V případech, kdy nedojde k dohodě, může o výši činže rozhodovat soud. Podle ředitele rezidenčního portfolia RPG Pavla Klimeše může pak být nájem daleko vyšší.

„Vzhledem k tomu, že soud nájemné, které určí, bude nájemník povinen platit zpětně, to znamená od data podání žaloby a ty soudy trvají řadu měsíců, může jít o velmi značné částky, které potom nájemník bude zpětně doplácet až v řádu desetitisíců korun,“ upozorňuje Klimeš.

Nejvíce se deregulace dotkne obyvatel Třince a Českého Těšína. Společnost CPI, která v obou městech vlastní přes 4000 bytů zvyšuje nájem až o 100 procent.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu