Policie má novou jednotku na boj s fotbalovými chuligány

19. leden 2011
Zprávy , Zprávy

Policie v Moravskoslezském kraji přitvrzuje v boji s fotbalovými chuligány. Zasahovat proti nim bude nově zřízené komando speciálně vycvičených mužů zákona. Náročnými psychickými i fyzickými testy muselo projít 170 policistů.

U nové policejní jednotky je i osmadvacetiletý Roman, který si práci u tohoto komanda dobrovolně vybral. Mohutný nakrátko ostříhaný muž pyšně ukazuje výbavu.

„Máme nové vesty, které mají podobný systém, jaký používají vojáci v Afghánistánu a v dalších podobných vojenských destinacích. Úžasné na tom je, že ten systém je variabilní. Každý voják si vestu poskládá, jak mu vyhovuje nejvíce,“ popisuje.

„Zbraní, kterou nejčastěji používáme, je čtyřicetimilimetrový granátomet vrhač. My ho používáme především na náboje se slzotvornými látkami. Používá se především při diváckém násilí,“ dodává policista.

Riziková sportovní utkání, která často připomínají válku v ulicích. Přesně takové situace bude komando řešit. Přitom případů, kdy vlajkonoši útočí proti policistům, přibývá.

„Je to zřejmě způsobeno i tím, že když není protistrana radikálních fanoušků z druhého klubu, tak si najdou náhradní cíl, protože jsou opravdu připraveni na nějaký fyzický střet. Najdou si zakročující policisty,“ potvrzuje policejní komisař Vladimír Ondruš.

Náměstek policejního prezidenta Jiří Novák je rád, že speciální jednotku má po Praze a Brnu také Ostrava

„Jsou tady významné problémy jak v oblasti extremismu, tak samozřejmě díky sousedství s Polskem v oblasti diváckého násilí,“ dodává náměstek.

Při zásazích proti rozvášněným vlajkonošům bude speciální jednotka využívat i vrtulník s kamerou. Záběry budou přístroje přenášet do auta velitelů, kteří budou přesně vidět, kde se rozvášněný dav pohybuje.

autor: ada
Spustit audio