Zaměstnanci pily v Ostravici začínají shánět novou práci

9. únor 2011

Tradiční zpracovatel dřeva ohlásil ukončení výroby a rozdal výpovědi. Za stovkou lidí, kteří brzy opustí brány závodu, už přijeli odborníci na trh práce, aby je informovali o možnostech dalšího uplatnění.

Na pile pracovaly celé generace obyvatel Ostravice a lidé ji teď opouštějí často i po desetiletích. Ladislav Krpec je v tomto směru výjimkou. I on má ale z budoucnosti obavy.

„Je to těžké, no. Já už jsem byl několikrát propuštěn, takže už vím, jak to chodí. Oni jsou z toho smutní, protože nevědí, do čeho jdou. Já mám pět let do důchodu, to je nejhorší, co může být. Tak se budu pokoušet, jestli mě ještě někde nezaměstnají,“ plánuje Ladislav Krpecc

Na Frýdecko-Místecku teď připadá na jedno volné pracovní místo téměř 20 uchazečů. Lidé z pily se dozvěděli přímo od odborníků, že určitou šanci pro ně představuje blížící se zahájení sezónních prací. Jejich situace přesto nebude jednoduchá.

„Chtěli jsme je podpořit v tom, aby neztratili optimismus a hledali příležitosti, které ještě v okrese jsou. Vzhledem k té věkové i vzdělanostní struktuře ty šance jsou menší. Tím, že skončila pila, nekončí profesní život a úřad práce může napomoci poradenstvím, ale také rekvalifikacemi a podobně,“ říká Vladimír Patáčik z Úřadu práce ve Frýdku-Místku.

Ostravici živí z větší části už jen turistický ruch. „Obec nemůže nabídnout práci, protože má stabilní počet zaměstnanců, který je plný. Nepředpokládáme nějaké navyšování v úseku údržby a tak dále,“ dodává starosta Miroslav Mališ.

Někteří z propuštěných lidí by se mohli v budoucnu dokonce vrátit zpátky

„Možná se nám podaří udržet výrobu palubek a samozřejmě poběží naše maloobchodní prodejna,“ říká ředitel pily Karel Bystřický.

Zaměstnanci, kteří nenajdou dříve jiné uplatnění, zůstanou v práci do konce března.

Spustit audio

Více z pořadu