Důl Michal má po rekonstrukci nové návštěvnické centrum

22. únor 2011

Ostravský Důl Michal dnes slavil. Tato národní kulturní památka prošla zásadní rekonstrukcí a dnes se po ní opět otevřela veřejnosti. Návštěvníkům zajistí větší komfort.

Poslední pracovní den připomíná unikátní expozice Dolu Michal. Jako by lidé, kteří tady pracovali, odešli včera, říká generální ředitelka Národního památkového ústavu v Praze Naděžda Goryczková.

„Není to muzeum, je to veřejnosti zpřístupněný objekt, kde prezentujeme ten pracovní den horníka. Prohlídková trasa také vede podle toho, jak horník přicházel do práce, do těch řetízkových šaten, pak do cechovny... až do jámové budovy, kde sfáral,“ popsala Goryczková.

Ode dneška má Důl Michal nové návštěvnické centrum - obnovenou vstupní halu s pokladnou, čekárnou a kavárnou. Stavba byla financována z takzvaných norských fondů Evropského hospodářského prostoru.

„Šlo o celkem 14,2 milionu korun. To byla částka, která byla vynaložena na stavební práce a vše, co s tím souvisí. Z fondů bylo financováno 85 procent, zbytek šel z rozpočtu ministerstva kultury,“ doplňuje náměstek památkových objektů Tomáš Puff.

Na slavnostní otevření obnovených prostor Dolu Michal přijel do Ostravy také velvyslanec Norského království Jens Eikaas.

„Je to vůbec poprvé, co jsem v Ostravě a tady v Dole Michal. Za tu dobu, co jsem v České republice, jsem již navštívil mnoho projektů kulturního dědictví, ale toto je první projekt industriálního kulturního dědictví. A jsem opravdu nadšen, velmi se mi to líbí,“ pochválil velvyslanec.

Hlavní návštěvnická sezóna, včetně možnosti nočních prohlídek, začne na Dole Michal 1. dubna.

Důl Michal je jednou ze čtyř národních kulturních památek Ostravy. Vloni si jeho prohlídkovou trasu prošlo 8000 lidí.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu