Na Nové radnici v Ostravě ani letos tibetská vlajka nezavlaje

23. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Ostravská radnice ani letos nevyvěsí tibetskou vlajku, rozhodli o tom dnes městští zastupitelé. O podporu Čínou okupované země magistrát požádalo občanské sdružení Lungta.

Desátého března si svět každoročně symbolicky připomíná mimo jiné desítky tisíc Tibeťanů, kteří kvůli okupaci přišli o život. Primátor Petr Kajnar pro vyvěšení vlajky ruku nezvedl. Jak dodal, podnikatelé si stěžují, že kvůli akci čelí tlaku čínských partnerů či investorů.

„Teď vlastně zastupuji zájmy obyvatel, jejichž práce také závisí na tom, jestli místní podnikatelé budou mít práci. A v tomto případě už nerozhoduji za sebe. Záleží mi na tom, jestli ti lidé budou mít práci, protože jim svoboda není na nic, když neuživí své rodiny,“ zdůvodnil své rozhodnutí primátor.

Většina zastupitelů se při hlasování zdržela, proti byli zejména komunisté. Naopak někteří politici své kolegy vyzývali, aby akci podpořili. Například Jan Becher z Hnutí Ostravak odmítá názor, že má akce negativní dopad na spolupráci s čínskými investory.

„Mnozí namítají, že se jedná pouze o symbolickou záležitost, ale já nechci a nebudu podceňovat právě význam symbolů. Chápu, že je to symbolické, ale Ostrava potažmo Česká republika by se měla každopádně této akce zúčastnit a dát najevo, že v rovině morální je ta okupace naprosto nepřijatelná,“ řekl Becher.

Kampaň na podporu Tibetu vznikla v polovině minulého století v západní Evropě a měla velký ohlas. Česká republika se k ní přidala poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily čtyři radnice.

autor: mik
Spustit audio