I v Moravskoslezském kraji vypuklo Sčítání lidu, domů a bytů

4. březen 2011

Lidé najdou nejpozději v neděli 6. března ve svých poštovních schránkách oznámení o návštěvě sčítacího komisaře.

Někteří obyvatelé našeho regionu už vědí, kdy je komisař navštíví. Ze sčítací akce obavy nemají.

„Dostali jsme upozornění, že nám přijdou formuláře 12. března. Už jsem jich absolvoval v životě strašně moc, vůbec nemám strach. Prý jsou tam takové otázky, které nikdo neví, takže uvidíme,“ reagují obyvatelé Ostravy.

V pondělí 7. března vyrazí komisaři do terénu. Statistici do této služby povolali zaměstnance České pošty. Lidem se bez vyzvání prokážou občanským průkazem a kartou.

„Velmi důležitá informace je ta, že komisař nemusí k vám do bytu. Pokud by se někdo snažil dostat třeba k někomu ze seniorů pod záminkou sčítání lidu dovnitř s tím, že tam musí něco vidět, tak takový člověk opravdu nemá se sčítáním lidu vůbec nic společného a s největší pravděpodobností to bude podvodník,“ potvrzuje mluvčí projektu Ondřej Kubala.

„Sčítací komisař vám může předat formuláře přes plot u branky, na chodbě panelového dobu, klidně i na ulici, ale v žádném případě sčítací komisaři nebudou chtít chodit dovnitř do bytu, pokud nebudou pozváni,“ dodává mluvčí.

Statistici letos sečtou i lidi bez domova. Roli komisařů na sebe v tomto případě vezmou zaměstnanci azylových domů. Získaná data mohou pomoci zefektivnit práci jednotlivých center.

„Jednotlivým poskytovatelům, kteří se potýkají s určitými problémy, to dá do ruky další argument, že tady ta služba chybí, tyhle služby je třeba rozvíjet. To je důležité i pro společnost, aby to bylo efektivní, aby se peníze dávaly do toho, do čeho je potřeba a neplatila se někde volná lůžka,“ potvrzuje místopředseda Sdružení azylových domů Jan Krupa.

Letošní novinkou je i sčítání lidí, kteří se hlásí k romské menšině. V Moravskoslezkém kraji jde o početnou komunitu, proto se sčítacími komisaři od 7. března vyrazí do terénu také speciálně vyškolení asistenti. Jenom v našem regionu bude komisařům pomáhat 36 asistentů, což je nejvíce v republice. Podle romské koordinártorky Lýdie Poláčkové je důležité, aby se Romové ke své národnosti hlásili.

„V případě, že při sčítání lidu vyjde víc než 10% romského etnika, tak vznikne výbor pro národnostní menšiny. Od počtu Romů se bude odvíjet čerpání dotací z Evropské unie, protože některé výzvy jsou určené přímo Romům. Pak se může Česká republika odvolávat na počet Romů a čerpat tyto výzvy na romské etnikum,“ vysvětluje Lýdie Poláčková.

Po celou dobu sčítání mohou lidé volat na bezplatnou infolinku, kde jim pracovníci zodpoví veškeré dotazy. Dílčí výsledky letošního sčítání statistici zveřejní už na konci tohoto roku, kompletní data budeme znát v roce 2013.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu