Za krajskou spalovnu získá desítky milionů jen Karviná

25. březen 2011
Zprávy , Zprávy

Odškodnění za spalovnu ve výši desítek miliónů korun získá pouze Karviná. Rozhodli o tom krajští zastupitelé a vyvolali tím vlnu nesouhlasu u jiných obcí na Karvinsku. Starostové žádají stejné kompenzace, protože podle nich stavba zhorší životní prostředí v celém regionu.

Lidé z Havířova proti spalovně demonstrovali na veřejných prostranstvích už třikrát. Teď se protesty z ulice symbolicky přenesly do budovy krajského úřadu. Mezi zastupiteli v decentním oblečení se pohybovali ležérněji oděni lidé ze sdružení Občané proti spalovně.

„Celý koncept je postavený prakticky na nějaké imaginární spalovně v Německu, která neodpovídá ani složením komunálního odpadu a dalšími podmínkami, kde by měla stát, což jsou jakoby imisní pozadí, které už tady v Moravskoslezském kraji máme,“ řekl jeden ze zástupců sdružení.

Spalovna už ale dávno není boj ekologů proti úředníkům. Ozývají se i starostové z jiných měst, třeba Havířov, Stonava nebo Český Těšín. Vadí jim, že odškodnění za stavbu, ve které bude končit smetí z celého kraje, získá jen Karviná. Město, které má už v polovině dubna vydat klíčové rozhodnutí o povolení spalovny.

„Protože Těšín je velice blízko Karviné, převládající směry větru se mění, takže i to, co je vyprodukováno v Karviné, se dostane do Českého Těšína,“ říká starosta Českého Těšína Vít Slováček .

Náměstek hejtmana Miroslav Novák odmítá, že by kraj preferoval Karvinou. „Půl roku Karviná vyjednává s Moravskoslezským krajem o podmínkách, za kterých rada města Karviné vydá souhlas s umístěním stavby na území města Karviné. Ostatní města se doposud neozvala, respektive ozvala se minulý týden dopisy. Není to žádné výkupné, je to požadavek Karviné, které je dlouhodobě vnímáno jako město s největším zatížením v rámci ochrany ovzduší,“ vysvětluje náměstek.

Krajská spalovna má stát 5 miliard korun, postavena by měla být do konce roku 2015.

autor: ada
Spustit audio