Pomoci zlepšit ovzduší mají miliardy z evropských fondů

4. duben 2011

Ministerstvo životního prostředí chce na podzim spustit kampaň zaměřenou na domácnosti. Má lidi přesvědčit, aby topili ekologicky. Záměr je součástí takzvaného Akčního plánu pro Moravskoslezský kraj, který má pomoci zlepšit ovzduší v regionu. Dnes ho v Ostravě představil ministr životního prostředí.

Plán ministerstva životního prostředí se soustředí na všechny zdroje znečištění. Od průmyslu, přes dopravu až po lokální topeniště. Právě přesvědčit lidi, aby topili ekologicky, bude podle ministra Tomáše Chapuly nejsložitější.

„Obsahuje novinky, jako je třeba memorandum o spolupráci s obcemi. Otázku, kterou já vnímám jako nejsložitější z hlediska řešení, je problematika vytápění domácností versus vlivy na životní prostředí. Snažíme se tady udělat nějaký jízdní řád,“ říká ministr.

Na zlepšování ovzduší by se měli více podílet i odborníci z univerzit. Například Vysoká škola báňská může podle rektora Iva Vondráka nabídnout pomoc v rámci jednoho ze svých největších projektů.

„Víte možná o tom, že se chystá vybudování velkého superpočítače v Ostravě a právě smyslem toho je všechna ta data sbírat, vyhodnocovat, provádět nad nimi analýzy a to je, myslím, smyslem i celého vybudování tohoto technologického centra,“ dodává rektor.

Pomoci zlepšit ovzduší v regionu mají také čtyři miliardy korun z evropských fondů. Ministerstvo chce výzvu pro podniky a obce zrušit a znovu otevřít. Mají se totiž zmírnit podmínky pro žadatele.

Podle náměstka ostravského primátora Dalibora Madeje se chystané investice mohou zpozdit. Jak říká, podpora firem je klíčová. „K těm čtyřem miliardám musí soukromý podnikatel přidat svoje peníze a znamená to urychlení všech projektů, které má na zlepšení životního prostředí,“ upřesňuje Madej.

Ministerstvo životního prostředí chystá také změnu monitorovacích stanovišť stavu ovzduší a to s ohledem na znečištění, které se k nám dostává z Polska.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu