Hygienici varují před zvýšeným rizikem klíšťové encefalitidy

14. červen 2011
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji se zvýšilo riziko onemocnění klíšťovou encefalitidou. Souvisí to s aktivitou klíšťat. Ta je v tomto období na maximální úrovni. V České republice je přitom nejvyšší počet případů onemocnění za posledních devět let.

Jen v květnu šlo o 27 případů klíšťové encefalitidy, což je dvojnásobek oproti předchozímu roku. V našem kraji jsou zatím dva případy nákazy.

Květen a červen jsou klíšťata nejaktivnější každoročně. „Je to teplé a vlhké období, takže klíšťatům se lépe daří. Lidé také při slunečném počasí více pobývají v přírodě, pak je možnost přisátí větší,“ vysvětluje Šárka Matlerová z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Nejlepší prevencí proti klíšťové encefalitidě je očkování. Je složeno ze tří dávek a imunita vzniká po dávce druhé. Pro lepší ilustraci. Když se člověk nechá očkovat koncem června, chráněný bude zhruba začátkem srpna.

V každém případě je důležité nepodceňovat klíšťata při vycházkách do přírody. Po návratu je nezbytná prohlídka těla a co nejrychlejší odstranění přisátého klíštěte.

Lékaři ale varují před neodborným odstraňováním klíštěte. Hned několik lidí se totiž loni v Moravskoslezském kraji nakazilo při vytahování klíšťat psům a kočkám. Jak zdůrazňuje ostravská veterinární lékařka Anna Tylečková, klíště bychom domácím mazlíčkům určitě neměli odstraňovat holou rukou.

„Skutečně jsou dnes elegantní pomůcky – pinzety v několika různých provedeních. Doporučovala bych i rukavice, což je vlastně jediná ochrana,“ dodává veterinářka.

Na severní Moravě a ve Slezsku je hned několik lokalit s infikovanými klíšťaty. Patří k nim zejména Krnovsko, Osoblažsko, Vítkovsko a Opavsko.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio