Šéfovi ČSSD se nelíbí Palasův plán na pronájem novojičínské nemocnice

25. červen 2011
Zprávy , Zprávy

Plán na pronájem nemocnice v Novém Jičíně soukromé společnosti Agel se nelíbí šéfovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi. Chce záměr Moravskoslezského kraje zvrátit. Proto přijede přímo do Nového Jičína.

Krok, který jde proti stranickým zásadám. Tak Bohuslav Sobotka hodnotí záměr Moravskoslezského kraje pronajmout na 20 let zadluženou nemocnici v Novém Jičíně.

„Vzhledem k tomu, že sociální demokracie je politická strana, která se staví programově proti tomu, aby se pronajímala či privatizovala krajská či státní lůžková zdravotnická zařízení, pokládám tuto věc za velmi zásadní a chci na toto téma vést širší debatu v sociální demokracii. Předsednictvo ČSSD před několika týdny přijalo jednoznačné usnesení, ve kterém odmítlo privatizace či pronájmy krajských zařízení,“ řekl Sobotka Českému rozhlasu.

Bohuslav Sobotka proto příští týden chce jednat se svým stranickým kolegou, hejtmanem Jaroslavem Palasem.

Nemocnice dluží více než 200 milionů korun. Podle Palase je pronájem jediné řešení, jak nemocnici vyvést z krize. „V tuto chvíli se situace ukazuje jako neúnosná a my jsme povinni ji řešit. Vedení sociální demokracie - mám na mysli předsedu Sobotku, je informován o těchto krocích a předpokládám, že přijede k nám do kraje a seznámí se s tou situací osobně,“ dodává hejtman.

Novojičínská nemocnice má potíže kvůli tamnímu Komplexnímu onkologickému centru, na kterém spolupracuje právě s Agelem. Soukromá firma má na starosti lépe placenou část léčby, nemocnice na pacienty doplácí.

Moravskoslezští zastupitelé ve středu rozhodli, že nejlepší bude, když se nemocnice pronajme Agelu. Úředníci teď mají pracovat na smlouvách, definitivní rozhodnutí padne na podzim.

autoři: mik , luh
Spustit audio