Neštěstí ve Studénce připomíná plastika se jmény obětí

5. srpen 2011

Ve Studénce se chystají na pietní vzpomínku tragického vlakového neštěstí. Už zítra na místě nehody odhalí desetitunový památník se jmény obětí. Při srážce rychlíku Comenius se spadlou mostní konstrukcí zemřelo osm lidí.

Štěrkem vysypanou cestičku k památníku lemují růže a zítra tam vzplanou svíčky.
„Osm svíček, které budou zapalovat lidé, kteří tady přišli o své blízké,“ vysvětluje přímo u železniční trati ve Studénce Rudolf Svoboda.

Patří ke skupině dobrovolníků, kteří celé tři roky usilovali o to, aby příbuzní obětí i zranění cestující měli důstojné pietní místo.

„Jsem křesťan a věřím na to, že bychom měli za života projevit určitý vztah k lidem, nenechat je v neštěstí semotné. Ta bolest těch lidí je asi na doživotí, protože ztratit tady své děti, to je něco hrozného,“ přibližuje Svoboda svou motivaci.

Na zítřejší slavnostní odhalení památníku přijede i Naděžda Tomčíková, zdravotní sestra, která rychlíkem cestovala a ošetřovala zraněné pasažéry.

„Je naprosto jasné, že spadl most, spadl na kolejiště, spadl před náš vlak. Myslím, že je to naprosto jasné,“ vysvětluje.

Rudolf Svoboda byl také u soudu, před kterým se zodpovídá za tragické neštěstí skupina deseti mužů převážně ze stavebních firem.

„Každý přehazoval vinu z jednoho na druhého. Všichni všechno plnili, tak jak měli, a najednou se prostě stalo takovéto neštěstí. Pokud mají svědomí, tak by měli k tomu památníku minimálně jednou za měsíc donést květiny a požádat o odpuštění,“ myslí si.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu