Dolní Benešov na Opavsku chce zablokovat stavbu bioplynové stanice

23. srpen 2011

O tu usiluje zemědělská společnost z Bolatic na svých pozemcích v severní části města. Benešovští radní rozhodli, že se na tomto území nesmí stavět - vydali takzvanou stavební uzávěru. To se ale nelíbí jak zemědělcům, tak krajskému úřadu.

„Kraj dělal přezkum, některé věci shodil, že nebyly v pořádku. Pokračují ta kolečka, kdy jeden se snaží ukázat, že ten druhý nemá pravdu. V každém případě je nerozum, stavět tak velkou bioplynovou stanici,“ potvrdil starosta Dolního Benešova Martin Štefek, který poukázal také na několik petic obyvatel proti zpracovávání bioodpadu blízko rodinných domů.

Bioplynové stanice způsobují pozdvižení téměř všude, kde se o tomto záměru začne mluvit. Vášnivě se o nich diskutovalo v Holasovicích na Opavsku a podobná situace byla i v Hlučíně. Tam nakonec hlas lidu zvítězil, z investice sešlo a dokonce padl i tehdejší starosta města.

Co bude v Dolním Benešově, zatím jasné není. Radnice rozhodla o vydání stavební uzávěry přímo na pozemcích zemědělců z Bolatic. Jako obranný krok to ale napadl ostravský krajský úřad. Předseda představenstva bolatické společnosti Opavice Oldřich Fojtík moc sdílný nebyl.

„Postoj Dolního Benešova nebudu komentovat. Názor pochopitelně mám, ale my pracujeme na vytýčené linii a to je všecko,“ sdělil.

Starosta Martin Štefek opakuje, že udělá všechno proto, aby bioplynová stanice ve městě nikdy nebyla.

„V této oblasti v loňském roce přišly dvakrát přívalové deště. Bude tam všechno od siláže po digestát. Nedovedu si představit, co by se stalo, kdyby se to spláchlo,“ obává se starosta.

Jak dopadne válka razítek, to budeme samozřejmě dále sledovat. Do sporu se zřejmě zapojí i ministerstvo pro místní rozvoj.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu