Část obyvatel Jablunkova už nechce patřit pod město

13. září 2011

Zastupitelé v Jablunkově dnes zabránili odtržení vzbouřených obyvatel. Lidé z lokality Černá se zlobí na radnici, která prý okrajovou část města špatně spravuje. V petici požaduje velká většina tamních dospělých občanů radikální řešení - připojení k sousední obci.

Hlasování předcházela debata plná emocí, při které vypluly na povrch roky neřešené problémy. Poslední slovo však nakonec nepadlo.

„Cesty rozbité, světla nesvítí, celé roky tady nemáme nic,“ postěžovala si postarší obyvatelka. „Vidím tady vždycky tibetskou vlajku. Víme, o co jde. Podpora tomu maličkému národu na tu jejich svéprávnost. My jsme takový malý Tibet. Pusťte nás,“ požádal další obyvatel.

I taková slova si museli vyslechnout od skupiny lidí z Černého jablunkovští zastupitelé. Většina z 200 obyvatel lokality je přesvědčená, že by se měli lépe pod sousední obcí Bocanovice.

„Oni by nám postavili cesty k domům, říkali. A my jak chodíme, oni ani někteří ti úředníci nevědí, kde je Černé. To je strašné,“ stěžuje si další z obyvatelek.

Vedlejší obec se čtyřmi sty obyvateli se rozšíření nebrání. Starosta Bocanovic Martin Paduch potvrdil, že má na rozdíl od Jablunkova i peníze na investice.

„Nemáme problém s tím ty občany přijmout. Nebudu se tajit tím, že pro nás to zase skýtá nějaké finanční příspěvky od státu navíc. Je to pro nás určitě výhodné,“ vysvětluje starosta Bocanovic.

Rvát Jablunkov na kusy je nesmysl, říká na to jablunkovský starosta Petr Sagitarius. „Všude jsou problémy. I v centru jsou problémy. Ale neřeší se to tak, že se prostě teď všichni sebereme a půjdeme do vedlejší obce. To všechno se dá řešit nějakou komunikací, ale když za vámi nikdo nepřijde, tak jako co...?“

Vedení města lidem slíbilo, že bude spolu s nimi hledat řešení největších problémů. S rozbitými cestami začne ještě letos.

„Ta nejhorší část komunikace bude opravena ještě do konce letošního roku,“ potvrdil místostarosta Petr Gawlas.

Zásadní rozhodnutí o podobě městských hranic si nechali zastupitelé na příště.

Spustit audio

Více z pořadu