Otevření kloboučnického centra se opět odkládá

15. říjen 2011
Zprávy , Zprávy

Práce na kloboučnickém centru v Novém Jičíně opět nabírají zpoždění. Původně se předpokládalo, že se otevře už na počátku letošního roku. Rekonstrukce se ale protahuje a nyní je jasné že zprovozněno nebude ani na začátku listopadu.

Dvě stě let starý dům na Masarykově náměstí, kde zemřel slavný generál Laudon, je plný dlaždičů, elektrikářů a dalších řemeslníků. A budou pracovat déle, než se předpokládalo. Kvůli stáří budovy totiž dochází k nepředpokládaným komplikacím.

„Termín předání stavby se posunul asi o tři týdny, protože jde o velmi starou budovu a zdivo neschne tak rychle, jak jsme si představovali,“ popisuje mluvčí města Marie Machková.

Zatím je těžké si představit, jak staveniště bude na konci vypadat. Jak ale Marie Machková ujišťuje, z objektu se má stát největší místní turistické lákadlo. Nabídne například interaktivní expozici mapující výrobu klobouků.

„Od místní továrny jsme získali pět strojů, z toho dva jsou funkční. A na nich budou odborní pracovníci lidem ukazovat, jak se klobouky vyrábějí. Návštěvníci si mohou takový miniaturní klobouček vyrobit sami, nazdobit si ho a odnést domů jako exponát,“ dodává.

Místo bude v kraji unikátem. „Centrum poskytne návštěvníkům zážitkovou turistiku. Myslím, že v České republice je podobná jen výrobna papíru ve Velkých Losinách,“ říká vedoucí centra Radka Bobková

Své místo zde najde i informační centrum a návštěvníci si budou moci odpočinout v kavárně. Město ale stále neví, kdo kávu mezi klobouky bude nabízet.

Radnice na rekonstrukci návštěvnického centra získala dotaci z Regionálního operačního programu 11 milionů korun o otevřít ho plánuje na konci listopadu.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio