Na krajských středních školách budou jednotné přijímací zkoušky

21. říjen 2011
Zprávy , Zprávy

Jednotné přijímací zkoušky na všechny obory s maturitou. Takovou změnu připravil Krajský úřad v Ostravě na svých školách pro žáky ze severní Moravy a Slezska. Na jednotnou písemku z matematiky a českého jazyka se musí připravit až 20.000 budoucích studentů.

Jednotným přijímacím zkouškám na střední školy se příští rok nevyhne žádný zájemce o maturitu, včetně žáků s vyznamenáním.

„V loňském roce se nám potvrdilo, že každá základní škola má trochu jiné měřítko a známky neodpovídají výsledkům zkoušek. Proto chceme, aby opravdu všichni žáci si vyzkoušeli, jak na tom jsou a mohli se porovnat se svými vrstevníky z jiných škol,“ vysvětluje důvody náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková.

Také ředitel Základní školy Jugoslávská v Ostravě-Zábřehu Petr Opletal považuje změnu za užitečnou. „Určitě bude prospěšné, že se znovu obnoví přijímací zkoušky. Je samozřejmě úbytek žáků a každá střední škola bojuje o přežití, takže brali všechny, kdo se jim přihlásil bez ohledu na prospěch. Mělo by to vést ke zkvalitnění středních škol,“ říká.

Jednotné přijímací zkoušky pro všechny uchazeče o maturitu v Moravskoslezském kraji ale nejsou jedinou změnou, kterou úřad chystá. Podle vedoucího odboru školství Libora Lenča je třeba snížit počet tříd v některých školách.

„Předpokládáme celkové snížení počtu přijímaných žáků do víceletých gymnázií zhruba ze stávajících 10,5 procenta na sedm procent,“ dodává vedoucí odboru.

Přihlášky na střední školy mohou žáci podávat až do poloviny března. Přijímací zkoušky budou skládat v dubnu ve třech termínech, náhradní je čeká v polovině května.

autor: Lucie Rusková
Spustit audio