Soudní líčení odhalilo podivnosti kolem smluv mezi firmami

3. listopad 2011

Žalobce sbírá nové důkazy pro další vyšetřování v kauze Studénka. V procesu začali vypovídat svědci, kteří odkrývají pozadí veřejné zakázky financované krajským úřadem. Svědci například potvrzují, že došlo k antidatování smlouvy mezi externí firmou a vítězem veřejné zakázky. Opravu mostu nad mezinárodním železničním koridorem platil krajský úřad.

Tomáš Puff - svědek, který dnes v jednací síni veřejně promluvil o pozadí zakázky v hodnotě 25 miliónů korun. Na krajském úřadě pracoval jako šéf investic. Tvrdí, že vítěz tendru tehdejší společnost ODS-Dopravní stavby Ostrava, přiznávala jen dva subdodavatele. Jeden měl sázet zeleň, druhý vyřešit dopravní značení. Ve skutečnosti ale klíčovou operaci s mostní konstrukcí dělala firma Bögl a Krýsl.

Tomáš Puff dosvědčil, že po pádu mostu se vítěz tendru snažil vše zpětně legalizovat. „Zhotovitel stavby oznámil subdodavatele po havárii a já jsem to ihned ohlásil policii. Už nevím, kdo byl podepsaný pod dokumentem, nepamatuji si to. Nemám dnes přístup k těm dokladům, protože už nejsem na krajském úřadu. Ale ten dopis přišel, přišel s hlavičkou ODS-Dopravní stavby Ostrava a já jsem ho předal policii. Datum tam bylo zpětně,“ řekl Českému rozhlasu Ostrava.

Podobná svědectví bedlivě poslouchá státní zástupce Aleš Kopal a sbírá nové informace, aby mohl odstartovat vyšetřování dalších podezřelých. „Zvážím, které osoby by eventuálně připadaly v úvahu, že by eventuálně byly prověřovány,“ dodal Kopal.

Další nejasnosti se týkají výluk na trati. Správa silnic chtěla provoz na trati omezit, když ale dělníci začali nad tratí vysunovat a zasunovat konstrukci, která se nakonec zřítila, vlaky jezdily bez omezení, říká obžalovaný Petr Janouškovec, který byl ve studénce stavbyvedoucím. „Nebyly tam napsané žádné výluky na výsun a zásun ocelové konstrukce. Ty nebyly součástí projektu,“ upřesňuje.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu