Na Opavsku volají po silničních obchvatech

8. listopad 2011
Zprávy , Zprávy

Nejen velká, ale i menší města a vesnice bojují za stavbu silničních obchvatů. Houstnoucí doprava způsobuje značné problémy hlavně na důležitých spojnicích. Problém je ale v tom, že obchvaty menších měst vůbec nefigurují v investičních plánech ministerstva dopravy. Alespoň tedy v nejbližší době. Příkladem je Opavsko.

Kravaře, okres Opava. Každodenní kolony aut směrem na Opavu a Ostravu dělají tamním obyvatelům ze života peklo. Anebo Hradec nad Moravicí. Mezi lidmi koluje petice a cílem by mělo být deset tisíc podpisů. I když obchvat Hradce není v žádném seznamu priorit, nespokojení obyvatelé to nevzdávají.

Petice má velkou podporu městského úřadu, potvrzuje tamní starosta Karel Hanák. Na mapě už nové silniční úseky existují, ale to je zatím vše. „Určili jsme dvě trasy. Dotáhli jsme to až do toho, že je to schválené v rámci vyššího územního celku. Takže myslím, že ta naše práce byla jakoby dokončena, ale je to jen jedna z malinkých fází, teď musí nastoupit to další,“ dodává starosta.

A dále Dolní Benešov. Přeložka silnice už je z velké části nakreslená na mapě, ale neděje se vůbec nic. Proto okolní starostové uvažují o projektu užší a levnější silnice. Přesto neexistující cesta dále blokuje hektary půdy.

„Město má vlastně v severní části pás, který musí být v území a v podstatě brání mu to v jakémkoli dalším rozvoji v této oblasti,“ říká tamní starosta.

Horko těžko se podařilo najít aspoň část peněz na dokončení silnice číslo 11 kolem Hrabyně, takže na ty další se v rozpočtu místo nenašlo. Zmiňovaná hradecká petice má proto ještě jeden cíl. Vyburcovat okolní vesnice a města ke společnému tlaku.

autor: mrk
Spustit audio