U Bruntálu kdysi stála trojlodní románská bazilika

19. listopad 2011

Zjistili to archeologové ve Starém Městě díky záměru obce odvodnit kostel a přilehlý hřbitov. Při výkopových pracích našli u boční stěny tamního kostela kamenné základy z první poloviny 13. století. V regionálním měřítku jde o unikátní objev, pro obec samotnou to ale znamená značné komplikace.

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie patří k nejstarším široko daleko a už dlouho byl v hledáčku archeologů.

„Ten dnes dochovaný kostel nějakého staršího předchůdce měl, nebylo ovšem známo příliš informací o podobě toho kostela. Ten náš současný výzkum odhalil při jižní stěně presbytáře loď románské baziliky, která je ukončená apsidou,“ říká Michala Zezula z Národního památkového ústavu.

Vykopávky tak navázaly na podobný nález z dřívějška a propojily se v něco zcela unikátního - v základy románské trojlodní baziliky.

„Z tohoto úhlu pohledu je ten nález ještě umocněn tím, že nám zcela nově osvětluje počátky nejstaršího města u nás,“ dodává Zezula. Řeč je o Bruntálu, který svá městská práva získal někdy kolem roku 1213 a mohl se také nacházet v lokalitě Starého Města.

Podstatně menší radost má ale z objevu samotná obec. Ze zákona totiž musí výzkum financovat a její rozpočet přestává stačit.

„Kanalizace s odvodněním měla stát 600 tisíc a předpoklad ke dnešnímu dni je nějakých 120 tisíc jenom na archeologický průzkum, což je opravdu pětina toho, co měly stát veškeré práce. Proto ta obec nevítá moc archeology,“ vysvětluje starosta Starého Města Antonín Směšný. Peníze musí shánět, kde se dá.

„Dohodli jsme se s muzeem, že se budeme snažit i s církví najít nějaký dotační titul, který by pomohl,“ dodává starosta.

Kromě peněz na výzkum chybí v obecní kase i na opravy svatostánku, který by si rekonstrukci i díky svému významu rozhodně zasloužil.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu