Uzavírka Svinovských mostů výrazně prodlouží průjezd městem

30. listopad 2011

Ostrava se příští rok promění v město automobilových kolon. Už tak hustou dopravu výrazně poznamená rekonstrukce Svinovských mostů. Magistrát dnes zveřejnil systém objízdných tras. A lidem radí, aby využívali hlavně dálnici. Potíže ale nebudou mít jen řidiči. Hlučný a prašný rok čeká i lidi, kteří bydlí v městské části Poruba.

Svinovské mosty. Jeden z klíčových dopravních uzlů v Ostravě. Lidi tady přestupují z vlaků na městskou hromadnou dopravu. „Nádraží je nádherné, spravené. Pak se jde tím podchodem k tomu mostu, tak to působí trošičku jako šok,“ říká nám mladá žena.

Denně tudy projede 45.000 aut. Mosty budou příští rok vždy na půl roku v jednom směru pro auta i kamiony neprůjezdné. Jako první to pocítí řidiči, kteří pojedou z Poruby do centra. Právě tudy nejčastěji míří i šoféři přijíždějící z Opavy.

„Budou se muset opevnit nervy a připravit na minimálně půlhodinové zpoždění a posouvání v poměrně nepřetržité koloně. Budou mít možnost jet až do Klimkovic a odtamtud po dálnici zadarmo, což bude varianta, která je tak o patnáct kilometrů delší, než je nyní,“ upřesnil náměstek ostravského primátora Aleš Boháč.

Aby se řidiči na dálnici dostali, budou muset jezdit po ulici 17. listopadu, kde už teď lidi kvůli husté dopravě trpí. Podle starosty Ostravy-Poruby Lumíra Palyzy se ukáže, jak moc jsou důležité obchvaty, za které radnice už dlouho bojuje.

„Teď na naše slova dochází. Kdyby Poruba měla Prodlouženou Rudnou a samozřejmě i Severní spoj, což měla být součást napojení na D1, tak Sedmý a Osmý obvod mohl mít únikovou cestu právě tímto Severním spojem a Prodloužená Rudná by nám v podstatě takovýmto způsobem ulehčila, že by ten dopad byl možná minimalizován,“ dodává starosta.

Podrobnosti k objízdným trasám najdou řidiči na webových stránkách ostravského magistrátu. Čekají je totiž i další změny. Dopravu na některých křižovatkách v Porubě budou nově řídit semafory a změní se i systémy předností, tak aby byl průjezd co nejplynulejší.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu