Policie chystá krizový plán kvůli opravě Svinovských mostů

3. leden 2012

Šéfové městské a republikové policie dnes v Ostravě vymýšleli krizové plány po uzavření Svinovských mostů. Klíčový dopravní uzel v krajském městě začnou dělníci opravovat v polovině ledna a řidiči mířící do centra města se přes něj nedostanou.

Na Svinovských mostech ještě na první pohled nic nenasvědčuje tomu, co se stane, až začne přestavba významného terminálu. Očekává se, že ulice města budou zacpané automobily a tramvaje mohou nabírat zpoždění.

Tomáš Lipnický studuje a když může, jede tramvají. Přesto ví, že částečné uzavření mostů pocítí. „Moc se mi to nelíbí, protože to bude velká zajížďka a určitě to mnoha řidičům zkomplikuje cestu do práce a zpět. Nebude to lehké, no,“ krčí rameny.

Kanceláře policistů se v těchto dnech obrazně řečeno mění na sídla generálních štábů. Vše se musí naplánovat tak, aby doprava v krajském městě nezkolabovala. V ulicích budou desítky městských i republikových policistů.

„Já tipuji, že těch kritických míst bude asi deset. To ale samozřejmě ukáže teprve praxe a provoz, zdali jich nebude víc. Ale budeme na to pružně reagovat. Když to řeknu lidsky, tak co má ruce a nohy, bude na těch kritických místech. Budeme se snažit odbavovat v prvém pořadí dopravní nehody na tazích objízdných tras – to už máme připraveno,“ říká ostravský policejní ředitel Tomáš Landsfeld.

Jednou z objízdných tras bude i část ostravské dálnice. Jenže ta se začala vlnit a drolit a už teď se tam musí jezdit pomaleji. Trpělivost, vzkazuje šéf dopravních policistů Jiří Zlý.

„Provoz bude každopádně citelně dotčen. To znamená, že, jak je někdo zvyklý v současné době se na této komunikaci pohybovat nejvyšší povolenou možnou rychlostí a dejme tomu, že ta rychlost bude pak podstatně nižší, tak se s tím bohužel bude muset smířit. Taková je situace,“ dodává.

Oprava Svinovských mostů bude stát téměř půl miliardy korun a má skončit v dubnu příštího roku.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu