Advokáti se bouří proti kontrolám v justičních budovách. V Ostravě kvůli tomu podepisují petici

22. únor 2018

Advokáti se bouří proti bezpečnostním prohlídkám u soudů. Vadí jim, že musí procházet detekčními rámy, zatímco státní zástupci takovou povinnost nemají. A to je podle nich nerovný přístup. V Česku přitom prohlídky nařizují jednotliví předsedové soudů, a tak v justičních budovách nepanuje jednotná praxe. Například v Ostravě už kvůli tomu advokáti sepsali petici, pod kterou je více než 200 podpisů.

Vstup do budovy Okresního soudu v Ostravě, tady advokáti rámy projít musí. „Průběh kontroly považuji za nedůstojný – například svlékání opasků nebo vytahování jehel z účesů u dam je nedůstojné, toto už je pravděpodobně za hranicí,“ popisuje Radim Miketa z České advokátní komory.

Proto už jednali s předsedou soudu Romanem Pokorným, který prohlídky nařídil. Advokáti upozorňují, že státní zástupci rámy procházet nemusí.

„Pokud prochází státní zástupce s úsměvem na rtech a my jdeme se svým klientem a sundáváme pásky, tak samozřejmě to jako určitou nerovnost vnímáme a samozřejmě proto bylo vyvoláno i toto jednání,“ dodává Miketa.

„V instrukcích předsedy soudu jsou specifikovány osoby, které se bezpečnostní prohlídce podrobují či nepodrobují, a to vše za účelem zachování maximální bezpečnosti v budově soudu. Takže hlavním důvodem je bezpečnost,“ vysvětlil mluvčí okresní soudu v Ostravě Lukáš Delong.

Přitom Vrchní soud v Olomouci, který řeší kauzy z celé Moravy a Slezska, taková bezpečnostní opatření vůči advokátům nemá. „Důvodem je zejména zachování rovnosti stran mezi advokáty a státními zástupci, a také že s advokáty doposud nebyly a nejsou problémy, takže nevyvstala nutnost jejich osobních prohlídek,“ potvrzuje mluvčí Vrchního soudu Stanislav Cik.

Česká advokátní komora teď zjišťuje, jaká je praxe u všech soudů v zemi. Pak chce jednat o změně s ministerstvem spravedlnosti.

autor: ada
Spustit audio