Aktivní zálohy české armády se předvedly v akci

18. říjen 2017

U Hladkých Životic na Novojičínsku vyvrcholilo cvičení aktivních armádních záloh. Krajské vojenské velitelství v Ostravě tak vyzkoušelo dobrovolníky v akci i jejich spolupráci s policisty nebo celníky. Museli například ubránit trafostanici v Kletné.

Vojáci aktivních záloh ukazují, že se neztratí ani v lítém boji o trafostanici. Zásah sleduje velitel Krajského velitelství v Ostravě Jaroslav Hrabec.

„Víme, že jsou na to připraveni, takže jako velitel mohu vyjádřit jedině spokojenost, protože v tuto chvíli vrcholí cvičení napadením a tím pádem odpovědí armády při komplexní obraně tohoto objektu,“ hodnotí velitel.

Kletnou jako cíl cvičení si vojsko podle velitele vybralo proto, že je to strategicky významná přenosová soustava. „Takže jí přirozeně věnujeme pozornost podobně jako jiným objektům, jako jsou nádrže a další objekty, které hodnotíme jako strategicky významné,“ dodává Hrabec.

Zájem o službu v armádních zálohách v Moravskoslezském kraji roste. Nově přijalo krajské vojenské velitelství v Ostravě 25 nových lidí.

„Zájem aktuálně převyšuje naši nabídku. Uchazeči o službu musí čekat, než se na ně dostane v rámci výcviku. V tuto chvíli naše jednotka má tabulkové počty přes 170 lidí, je naplněna zhruba z 85 procent,“ upřesňuje velitel.

To, že aktivní zálohy nejsou jenom pro muže, potvrzuje laborantka Petra Mazůrková. „Hodně mě to lákalo. Mám dvanáctiletého syna, který odmala mluví o tom, že by chtěl být vojákem, tak možná i proto. Je to pro mne novum a mám ráda adrenalin. Cvičení bylo perfektní a těším se na další,“ říká členka aktivních záloh.

Střežený prostor rozvodny Kletné
autor: stj
Spustit audio