Americký konvoj vyhlížely u Bohumína stovky lidí. Odpůrci byli v menšině

Všechny dálniční mosty obsypané lidmi, dlouhá kolona aut a americké vlajky všude kolem. Tak to vypadalo podél trasy jednoho z konvojů amerických vojáků, kteří překročili státní hranice u Bohumína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj amerických vojáků překročil hranice v Bohumíně

Konvoj amerických vojáků překročil hranice v Bohumíně | Foto: Filip Jandourek

Zhruba půl hodiny před příjezdem konvoje vjíždí do Bohumína dlouhá kolona harleyů. „Přišli jsme jim zamávat a projevit souhlas s jejich pohybem po naší republice,“ říká jeden z motorkářů.

Konvoj vyhlížejí i děti. Některé mají v ruce vlaječky, americké i české vedle sebe. Chystají se mávat. „Mám rád Ameriku, díky velkému přispění Spojených států vzniklo Československo,“ poznamenává stojící muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za konvojem se z Bohumína vydali i redaktoři Martin Knitl a Stanislav Janalík

Je tady i několik skupin odpůrců. Mají cedule a na nich výrazy jako ‚Američtí agresoři‘ nebo ‚Vraťte se zpátky domů‘. Jsou ale v menšině.

A pak se stovky čekajících dočkaly. Konvoj právě projíždí. „Jasně, že to stálo za to,“ komentuje jeden z přihlížejících.

Další neplánované zastavení konvoje hned za dálničním mostem v Klimkovicích. Zhruba po půlhodinové zastávce se dává znovu do pohybu. Vojáci se tak aspoň můžou pozdravit s lidmi.

„Ptal jsem se ho, odkuj je, a byl přímo z Houstonu, z Texasu. Ptal jsem se, jestli to pro ně není trošku únavné. Říkal, že je to dlouhé, ale celkem příjemné,“ svěřuje se další z diváků.

Další zastavení konvoje je v Odrách. Pokračujeme směrem na Vyškov. Rychlostí ani ne 50 kilometrů v hodině.

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme