Aplikace SnowSafe je konečně také v češtině. V zahraničí upozorňuje lyžaře na laviny už pět let

18. únor 2017

Do Česka dorazila nová lavinová aplikace pro chytré telefony. Ocení ji hlavně lyžaři i turisté, kteří míří do hor s rizikem pádu lavin. Po stažení totiž ukáže aktuální stupeň nebezpečí a lidé do ní mohou zadávat i vlastní poznatky.

Aplikace s názvem SnowSafe je ke stažení zdarma na stránkách horské služby stejně jako další užitečné mobilní pomůcky do hor, které vám třeba pomohou přivolat nejbližší záchranáře.

„Ta aplikace není úplně nová, v Evropě funguje zhruba pět let, ale teprve v průběhu této zimy byla kompletně přeložena do češtiny. Zatím jsou tam Krkonoše a Jeseníky, protože to jsou lavinové oblasti,“ říká náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Stojíme u sjezdovky na Bílé. Tady je mnohem užitečnější aplikace Horská služba do mobilu, která funguje také už několik let.

„To je zase aplikace, která pomáhá lidem v nouzi, kdy odesíláte Horské službě informaci o poloze svého mobilu. Takže vy budete někde na horách, buď vy, nebo jakýkoliv blízký bude mít problém ať už zdravotní, nebo třeba zabloudí. Takže si zapnete tu aplikaci, zapnete si GPS a následně buďto odesíláte nouzovou esemesku anebo zavoláte přímo na Horskou službu a popíšete svůj problém,“ vysvětluje záchranář.

Za pět let fungování už ji podle Radima Pavlici stáhlo v celém Česku téměř 100 tisíc lidí. A v zimě pomáhá minimálně jednou týdne, nejčastěji pak na sjezdovkách. Tady na Bílé ji ale zatím žádný z oslovených lyžařů ve svém chytrém telefonu neměl.

V Jeseníkách napadlo čtvrt metru sněhu, platí tam třetí stupeň lavinového nebezpečí /ilustrační foto/

Kromě nouzových zpráv a volání nabízí aplikace Horské služby také aktuální sněhové podmínky ve střediscích nebo návod na poskytnutí první pomoci.

V krizových situacích se dá použít také aplikace Záchranka, která zase pomůže přivolat zdravotníky. Ať už ale máte chytrý nebo obyčejný telefon, základní pravidlo zní: mít ho u sebe a stále plně nabitý.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio