Armáda spásy v Ostravě slavnostně otevírá Ordinaci pro chudé

24. leden 2018

Lidé bez domova mají v Ostravě vlastní lékařskou ordinaci. Dnes ji otevírá Armáda spásy a nazvala ji Ordinace pro chudé. Do čekárny mohou přijít i klienti azylových domů anebo kdokoliv z takzvaných vyloučených lokalit.

Název ulice U Nových válcoven v Ostravě je přesný. Kolem dokola továrna, je slyšet mírné hučení. Právě tady, na čísle 9, je Ordinace pro chudé. Čekárna je sice malá ale téměř plná.

„O pacienty tady skutečně není nouze,“ říká lékařka Andrea Pekárková. Už zkušební provoz ordinace v ostravských Mariánských Horách ukázal, že funguje už i spolupráce s nemocnicemi.

„Několik pacientů jsme odeslali do nemocnice, jako to běžně dělají jiní lékaři, a neměli jsme žádný problém. Byli normálně přijati,“ dodává Pekárková.

V plánu má také práci venku, v azylových domech nebo noclehárnách, mezi těmi, kteří lékařskou péči odmítají. A do ordinace mohou posílat pacienty i jiní praktičtí lékaři. „Reakce jsou pozitivní a jsou vděční, že tady mohou přijít. A jsou spokojení,“ dodává lékařka.

Dnešní oficiální otevření doplní v únoru další novinka – ve Strahovicích na Opavsku klienti azylového centra už léta úspěšně farmaří a budou mít i vlastní sýrárnu.

autor: mrk
Spustit audio