Azylový dům Slezské diakonie v Bruntále změní do roku 2019 adresu

10. říjen 2017
Dobré odpoledne

Nedostatek soukromí a špatné zázemí. To jsou největší problémy budovy, kde sídlí azylové domy a sociální služby v Bruntále. Město konečně našlo vhodné prostory, kam by se azylová zařízení mohla přestěhovat. Slezská diakonie, která služby spravuje, má změnit adresu do roku 2019. Novou budovu si ale bude od města pronajímat.

„Máme tady dům na půli cesty pro mladé lidi, kteří opouštějí výchovné ústavy nebo dětské domovy. Potom tady máme azylový dům pro muže, pro ženy a pro matky s dětmi,“ říká Zuzana Hazan, vedoucí oblasti Bruntál Slezské diakonie.

„Není úplně vyhovující, že do objektu, kde jsou azylové domy, přicházejí lidé s duševním onemocněním na terapie. Nebo je tady také poradna pro oběti násilí,“ dodává vedoucí s tím, že nevyhovující je také sociální zázemí.

Nové prostory si azylové služby budou od města jenom pronajímat. U podobných zařízení to není úplně obvyklé. Podle zastupitelů ale služby nespravuje město a nájem je proto namístě.

„K účelům těchto sociálních služeb bude využit jeden z bývalých bytových domů. I z tohoto důvodu se zastupitelé usnesli na stanovení nájemného, a to ve výši 250 tisíc korun ročně,“ upřesňuje mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek s tím, že azylový dům by měl přestěhovat do roku 2019.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio