Běžkování v Beskydech a Jeseníkách má usnadnit nová mobilní aplikace Moravskoslezského kraje

19. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Příznivci běžeckého lyžování mohou na tratích v Beskydech a Jeseníkách využívat novou mobilní aplikaci. Průvodce ‚Běžky Severní Morava‘, kterého nechal vytvořit kraj, jim usnadní orientaci na běžeckých trasách, řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

„Jen v průběhu prvního čtvrtletí loňského roku zavítalo do Beskyd bezmála 50.000 návštěvníků, Jeseníky připoutaly pozornost přibližně 48.000 lidí. Vzhledem k tak vysoké návštěvnosti a oblíbenosti Beskydské a Jesenické magistrály bylo třeba vyjít zájemcům o návštěvu těchto hor vstříc,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Krkoška (ANO). Podle něj uživatelé v aplikaci najdou potřebné informace k naplánování výletu na běžkách.

„K naplánování vhodné trasy slouží interaktivní mapa, popis tratě, její délka, obtížnost, doba zdolávání, stoupání a klesání nebo také možnost parkování. Uživatel se může podívat i na záběry z webkamer či fotografie okruhů a tras, dozvědět se, kde je možné se občerstvit, kde se nachází nejbližší servis či horská chata nebo zjistit, jaké jsou v okolí zajímavosti,“ uvedl Krkoška.


Aplikaci si zájemci mohou zdarma stáhnout v Obchod Play pro mobilní telefony s operačním systémem Android a také v App Store pro přístroje značky Apple.
Zdroj: MS kraj

Aplikace navíc ukazuje například informace o upravenosti tratí včetně zobrazení přesného času poslední úpravy. „Každý upravovatel má totiž na svém skútru nebo rolbě GPS přístroj, jehož data jsou ihned přenášena na internet, takže garantujeme aktuálnost upravenosti tras,“ vysvětlil Krkoška. Podle něj kraj aplikaci spustili na zbytek sezóny jako pilotní provoz a uvítá od uživatelů případné námětky k jejímu dalšímu vylepšení.

Kraj už od roku 2003 podporuje také úpravu lyžařských a běžeckých tratí v regionu. Každoročně kraj vypisuje dotační program na úpravu tratí v objemu okolo tří milionů korun, do kterého se mohou přihlásit obce i jednotlivci, tedy majitelé horských chat, provozovatelé lyžařských areálů a další.

zdroj: ČTK
Spustit audio