Bezpečnostní rámy v kulturáku? V Havířově realita všedního dne

1. červenec 2016

Havířov zpřísňuje bezpečnostní opatření v městských budovách. Na jednání zastupitelů se teď návštěvníci i politici nedostanou bez kontroly u bezpečnostního rámu. Radnice tak chce zabránit tomu, aby lidé na zasedání pronášeli zbraně.

Na prohlídky u bezpečnostních rámů dnes lidé nejčastěji narazí v soudních budovách nebo věznicích. Havířovská radnice teď ale podobné kontroly zavedla i v kulturním domě Radost, kde jednají městští zastupitelé.

Mnohé místní opatření překvapilo. „Bohužel takový je dnes trend. Ale tady, si myslím, že je to přehnané,“ říká například devětašedesátiletý pan Josef.

Právě Havířov pamatuje střelbu na jednání zastupitelstva. Před téměř deseti lety zastřelil bývalý šéf havířovských technických služeb Pavel Slíva tehdejšího náměstka primátora Martina Balšána.

Po útoku se sice mluvilo o přísnějších bezpečnostních opatřeních, až doteď ale lidé na jakékoliv kontroly v kulturním domě Radost nenarazili. Přísnější prohlídky se ale možná rozšíří i do dalších míst.

Čtěte také

„Uvažujeme o tom, že by případný zákaz nošení střelných zbraní, jak to zná zákon o zbraních a střelivu, byl do budoucna rozšířen i na zimní a fotbalový stadion, letní kino, kulturní domy a podobně,“ potvrzuje tajemník havířovské radnice Milan Menšík.

Kontroly v Kulturním domě Radost zajišťuje na objednávku Městského kulturního střediska soukromá agentura.

autor: stj
Spustit audio