Bezplatné MHD ve Frýdku-Místku přibývají cestující

1. březen 2012
Zprávy , Zprávy

Kdo není dlužníkem, může ve Frýdku-Místku další rok jezdit hromadnou dopravou zadarmo. Nikde jinde v Česku přitom lidé tuto příležitost nemají. Jak jsme zjistili, cestující jsou spokojeni. Na tamní radnici došlo nejméně stížností na hromadnou dopravu za posledních osm let.

Devětašedesátiletá Anna Severínová nešetří chválou. Stejně jako tisíce dalších lidí. Jsou ochotni na potřebné čipové karty vystát dlouhou frontu. „Protože mohu různě přestupovat a jsem hned tam a hned onde, je to velká úspora času,“ pochvaluje si paní Anna.

Slečna Simona, která se čerstvě přistěhovala za svým přítelem do Frýdku-Místku, se o bezplatné MHD dozvěděla teprve teď. Dalších deset a půl tisíce lidí tak cestuje už celý rok. A noví přibývají. Náměstek primátora Libor Koval tvrdí, že se díky tomu daří zlepšovat i čistotu ovzduší ve městě.

„Poslední výsledky jsou takové, že ubylo aut ve městě, zvýšila se přeprava cestujících. A určitě i lidem, kteří mají hluboko do kapsy, tahle služba pomohla,“ dodává Koval.

Kdo chce využívat dopravu zdarma, musí ale splnit důležitou podmínku. „Dopravu zdarma ve Frýdku-Místku může využívat kdokoliv, kdo nedluží městu žádné peníze. Prostě podmínkou je vyřídit si doklad o bezdlužnosti,“ upozorňuje mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

Radnici se tak vrátilo od dlužníků 300.000 korun. Naplněný předvolební slib sociálních demokratů ve vedení města byl ale zatím zhruba desetkrát dražší. Tržby městské hromadné dopravy rapidně klesly. Závěrečný účet má vedení města předložit na pondělním zastupitelstvu.

autor: iha
Spustit audio