Bílovecký kostel svatého Mikuláše dostal novou báň

6. listopad 2012

Bílovec na Novojičínsku dnes zažil velké manévry. Na věž tamního kostela svatého Mikuláše se po více než čtvrt roce vrátila báň v nové podobě. Původní konstrukce už byla v dezolátním stavu, a tak ji řemeslníci odmontovali a na nové pracovali několik měsíců přímo před zraky kolemjdoucích u kostela.

Ruch u kostela přilákal osmdesátiletou paní Vlastu. Bílovecká rodačka se dívá na věž s hodinami schovanými pod lešením, a zatímco stavaři zápolí s hrubými lany, vzpomíná na staré časy.

„To je staré všecko. Pamatuji si to jako děcko, když mě rodiče křtili. Děcka jsem tady v kostele křtila,“ říká a spolu s kamarádkou Vilmou sleduje v bezpečné vzdálenosti řemeslníky v akci.

„Už i kříž nahoře byl nahnutý. Bylo to už v takovém stavu, že i dubové trámy ve zdi byly tak zahnilé, že to drželo už jen silou vůle,“ říká stavař Jaroslav a nespouští oči z mohutného zeleného jeřábu.

Velké manévry v malém městě si i přes deštivé počasí nenechalo ujít mnoho místních. Úzkostlivě dění u svatostánku sleduje pan farář a dorazilo i několik desítek malých školáků.

V příštím týdnu radnice plánuje do nové báně uložit schránky se vzkazy dalším generacím a po skončení všech oprav má ve věži vzniknout vyhlídka a minigalerie pro návštěvníky.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu