Bohumín brání vyplacení doplatků na bydlení. Radnice všechny žádosti zamítla

Spory o vyplácení sociálních dávek na Ostravsku pokračují. Městská rada v Bohumíně dnes zamítla všech téměř 130 žádostí o doplatek na bydlení, který potřebují hlavně nejchudší obyvatelé v ubytovnách. Peníze teď úřad práce nemůže vyplatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Starosta Bohumína Petr Vícha z ČSSD řekl, že důvodem odmítnutí všech žádostí je nedostatek informací o žadatelích.

„Měli jsme údaje pouze o jménech, trvalém bydlišti a ubytovnách, na kterých se nacházejí. Rada města v žádném případě souhlas nevyslovila,“ upřesňuje Vícha.

Starosta už dříve varoval, že bez dalších informací o žadatelích budou radní doplatky zamítat. Čekal prý, že stát zareaguje, ale to se podle něj nestalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohumín brání vyplacení doplatků na bydlení. Radnice všechny žádosti zamítla. Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Knitl

„Nestalo se vůbec nic a musím říct, že k datu jednání rady, přestože je to měsíc od nabytí účinnosti zákona, jsme od úřadu práce neobdrželi všechny žádosti. O těch, které přijdou v dalších dnech, budeme rozhodovat na dalším jednání rady v červenci,“ dodává Vícha.

Někteří lidé z ubytoven tak pravděpodobně přijdou o podstatnou část příjmů. Například pan Jiří přišel podepsat smlouvu v ubytovně v centru Bohumína. Netuší ale, jak ji bez doplatku na bydlení zaplatí.

„Všichni z toho máme strach, nejenom já. Spal jsem venku a nepotřebuju to zažít zase. Pojedu ze všech sil,“ podotýká pan Jiří.

Provozovateli ubytovny Zdeněk Plaček si prý nedokáže představit, jak by se město postaralo o ty, kteří kvůli odmítnutí doplatku o ubytovnu přijdou.

Petr Vícha, senátor za ČSSD | Foto: stránky Petra Víchy

„To víte, že lidé mají strach. Chápou to tak, že jsou v područí starosty, který o nich rozhoduje,“ popisuje Plaček.

Starosta Vícha to ale vidí jinak: „Úřad práce teď zahájí řízení o odejmutí dávky. Slyšel jsem, že po dobu tří měsíců budou poskytovat mimořádnou dávku. To je, myslím, dostatečně dlouhá doba, aby si lidé buď sjednali slevu u majitelů ubytoven, nebo hledali jiné ubytování. V tom jim bude samozřejmě náš sociální odbor nápomocen.“

Problém možná vyřeší novela zákona

Podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, která začala platit od 1. května, vyžaduje vyplácení doplatků na bydlení souhlas obce. Ministerstva práce a sociálních věcí i pro lidská práva už naznačila, že zřejmě bude nutné změnit legislativu, protože bez souhlasu obce mohou stovky lidí z ubytoven skončit na ulici.

„Ministryně Michaela Marksová apelovala na starosty a starostky, aby nedělali z lidí bezdomovce jenom proto, že se jim nové pravidlo nelíbí. Pokud se ukáže, že tento systém nefunguje, jsme připraveni ve spolupráci se Svazem měst a obcí připravit novelu zákona,“ konstatuje mluvčí ministerstva práce Petr Habáň.

Podobně jako Bohumín postupuje například obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Vstřícnější postoj mají například Český Těšín nebo Krnov.

Mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková ale už dříve upozornila, že pokud město souhlas odmítne, musí se o žadatele postarat.

„V případě, že vydají zamítavé stanovisko, tak budou muset zahájit s takovým člověkem komplexní sociální práci, aby zamezili tomu, že takzvaně neskončí na ulici. Tedy mít například kapacity v zařízeních sociálních služeb, v azylových domech a podobně,“ řekla Beránková.

Martin Knitl, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme