Bohumín má večer zasáhnout padesátiletá voda

24. srpen 2005

Obyvatelé Bohumína se začínají připravovat na padesátiletou vodu. Zhruba mezi 17. a 18. hodinou tady očekávají třetí povodňový stupeň na řece Olši. Začala pracovat povodňová komise a do terénu vyrazilo deset automobilů s tlampači, aby na hrozbu upozornily občany.

Členové krizového štábu města, městská policie i hasiči budou upozorňovat občany v bohumínských městských částech Šunychl, Nová Ves a Kopytov na hrozící nebezpečí. "Všem občanům doporučujeme, aby si zabezpečili svůj majetek a cennosti ze sklepů a z přízemí vynesli do vyšších pater. Zároveň je upozorňujeme na to, že mají být připraveni na možnou evakuaci," potvrdila mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová s tím, že aktuální informace o celé situaci mohou obyvatelé získat na telefonním čísle 596 092 127.

Třetí stupeň povodňové aktivity stále platí na Olši v Dětmarovicích a na Stonávce v Hradišti. Vodohospodáři čekají další zvednutí hladin toků a postupné uklidnění. Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková potvrdila, že prognóza pro Dětmarovice a Věřňovice na řece Olši je zhoršená.

Ulice pod vodou

"Tam by se situace měla zhoršit, protože dochází k dotoku přítoků řeky Olše. Ve Věřňovicích by voda měla kulminovat kolem osmnácté hodiny. V ostatních místech, především v beskydské části kraje, už toky kulminovaly a protože srážky ustaly, situace už by měla být lepší," upřesnila mluvčí povodí.

Vydatné deště dnes zvýšily hladiny řek na mnoha místech Moravskoslezského kraje. Ostravice v Ostravě zaplavila Havlíčkovo nábřeží, které je už neprůjezdné. Olše v Českém Těšíně se vylila z břehů a zatopila několik ulic. Své domovy pak kvůli vodě musely opustit desítky lidí. V Karviné hasiči evakuovali 25 obyvatel tamní kolonie. Z předměstské části Českého Těšína muselo být evakuováno 12 lidí.

autoři: mrk , Gabriela Všolková , tif
Spustit audio

Více z pořadu