Bohumínští zastupitelé podpořili stavbu přeshraniční lávky

9. červen 2015
Zprávy , Zprávy

Projet se zkratkou přes řeku rovnou do Polska - to je sen řady cyklistů z bohumínské části Kopytov. Umožnit jim to má nová moderní lávka na řece Olši, kterou chtějí společně vybudovat město Bohumín a polské Gorzyce.

Jenže kvůli sporům o pozemky a dalším komplikacím je stavba už několik let v nedohlednu. Samotný projekt ale pořád žije. Jeho další pokračování teď schválilo bohumínské zastupitelstvo.

„Kdy se to uskuteční? Mluví se o tom už aspoň deset let,“ krčí rameny jeden ze starousedlíků, který se představil jako pan Jarek. Nová lávka by podle něj Kopytovu určitě prospěla. „Teď se do Polska jezdí autem přes Chalupki, na kole je to daleko. Přes tu lávku by to bylo blízko a je tam i cyklostezka, takže by se to propojilo,“ dodává.

A právě propojení s cyklotrasami na polské straně hranice drží projekt lávky stále při životě. „Pro město Bohumín je to něco nadstandardního, ale z hlediska regionálního by lávka propojila několik cyklotras mezi polskou a českou stranou,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD).

„V přípravě je ale spousta komplikací – s vlastníky, je to na hranici. A teď jsme stáli před rozhodnutím, jak pokračovat v tomto projektu,“ dodal Macura.

Nové vedení Gorzyc totiž letos vzkázalo, že na stavbu lávky za jeden milion eur nemá dost peněz a souhlasilo by jen v případě, že ji z většiny zaplatí Bohumín a evropská dotace. Zastupitelé návrh přijali.

„Pokud máme pokračovat dál, tak za upravených podmínek z hlediska financování bychom byli vedoucím projektu. A to pro ně bude impuls pro to, aby pokračovali ve vyřizování stavebního povolení. Totéž na naší straně,“ uzavírá Lumír Macura s tím, že pokud vše půjde podle plánů, mohli by si místní krátit cestu do Polska zhruba do tří let.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio