Borůvčí je problém. Z vrcholových partií Jeseníků vytlačuje vzácné rostliny

31. říjen 2016
Dobré odpoledne

Vedle likvidace borovice kleče se ochranáři přírody pustili v Jeseníkách i do vysekávání borůvčí. I to se totiž ve vrcholových partiích extrémně rozrůstá a ohrožuje zdejší floru a faunu. Například ve Velké Kotlině pokrývá více než dvojnásobek plochy než před 30 lety.

Zatím se borůvčí odstraňuje na malé ploše, experiment se má ale v příštím roce proměnit v radikálnější zásah. A lesníci nejsou proti.

„Tady je fotka, jak to vypadalo nad kotlinou v roce 1971, čili rozkvetlá louka, trávníky plné sasanek narcisokvětých. Dnes je tam borůvčí a pár druhů trav. Nic víc. Čili zásadní změna,“ upozorňuje botanik CHKO Jeseníky Jindřich Chlapek.

Borůvčí zkrátka znamená pro ochranáře přírody velký problém. „Výsledky srovnání vegetačních map po 30 letech nás skutečně šokovaly. Nárůst byl obrovský a dnes expanzi borůvky vidíme v podstatě na každém kroku,“ dodává botanik.

Do experimentu se ochranáři pustili už před dvěma lety. Zatím se podařilo vyřezat asi dva hektary v nejcennějších partiích, tedy v Národní přírodní rezervaci Praděd. Borůvčí se zpravidla vyřezává na jaře a na podzim, práce se musí neustále opakovat, protože stále obráží.

„Je to náročná práce v náročném terénu. Může se provádět pouze ručně, to znamená křovinořezem, v žádném případě se tam nedá použít technika,“ říká Miloš Vlček z CHKO Jeseníky.

Experiment by se měl v příštím roce proměnit v radikálnější zásah. Podle Jindřicha Chlapka se totiž plánuje rozsáhlý projekt.

„Cílem je obnovit asi 24 hektarů těch druhově bohatých trávníků v následujících sedmi letech. Čili budeme tam opakovaně vstupovat a borůvka se bude vysekávat,“ popisuje Chlapek.

Ochranáři přírody věří, že na vymýcená místa se původní vegetace brzy vrátí. Rozhodně ale nechtějí zlikvidovat borůvčí všude. Cílových 20 – 25 hektarů jsou totiž pouhá dvě procenta z veškeré rozlohy vysokohorského bezlesí v Jeseníkách.

autor: aja
Spustit audio