Bruntál chce vybudovat zemědělský podnik pro dlouhodobě nezaměstnané

V Bruntálu chtějí oživit tradici státních statků. Ještě před rokem 1989 tam jednoduchou práci na polích nebo v lese zastávaly stovky lidí. Teď je naopak pro řadu místních problém najít si práci. Radnice chce proto zřídit sociální zemědělský podnik pro dlouhodobě nezaměstnané s nízkou kvalifikací. Je to další způsob, jak bojovat s jednou z nejvyšších nezaměstnaností v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žito

Žito | Foto: Public Domain Photos, Magnus Rosendahl

„S tématem sociálního podniku přicházíme právě proto, abychom byli neatraktivní pro osoby, které chtějí čerpat dávky. Chceme dosáhnout toho, že v Bruntále bude dostatek prací i pro méně kvalifikované občany,“ říká bruntálský starosta Petr Rys (uskupení Bruntál 2014).

„K zemědělským účelům lze využít asi 42 hektarů plochy, které město vlastní a v současné době pronajímá. Teď jsme ve fázi analýzy, abychom prověřili, jaké plodiny by se daly případně na polích kolem Bruntálu pěstovat,“ dodává starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruntál chce zřídit sociální zemědělský podnik, kde by našli práci dlouhodobě nezaměstnaní. Natáčela o tom redaktorka Kateřina Daňková

Nezaměstnaní by navíc plodiny i dál zpracovávali. Do karet ale městu nehraje nadmořská výška, ani regulovaný trh Evropské unie. Starosta Petr Rys tak bude spokojený, pokud podnik nebude alespoň ztrátový. Zaměstnat by totiž mohl až desítky lidí. Nápad má podporu i u místních.

„To by mělo fungovat. A pokud nechceš dělat, nedostaneš nic,“ říká paní Marie, která i s manželem pamatuje doby, kdy v okolí Bruntálu byl využitý každý centimetr polí.

Jestli se tradici podaří oživit, bude jasnější během několika týdnů, kdy město dokončí podnikatelský plán.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme