Bruntálsko a Opavsko se vzpamatovává z přívalů sněhu. Místy ho napadl až metr

21. duben 2017

Lidé na Bruntálsku a Opavsku se vzpamatovávají ze sněhové kalamity. Místy napadl až metr sněhu. Silničáři měli problémy s udržováním cest i kvůli silnému větru. Na cestách ještě zůstávají zbytky sněhu, všechny by ale měly být se zvýšenou opatrností sjízdné. Platí ale varování, že by mohly namrzat.

„Pracujeme non stop a někteří ještě nebyli doma,“ říká pan Ladislav v ostře oranžové kombinéze u cesty. Právě s kolegou vyprošťuje z příkopy opuštěný autobus.

„Teď se nejčastěji potahovaly autobusy a nákladní vozidla. Osobáky, co byly na zimních, to ustály,“ dodává.

Kvůli přívalům sněhu kolabovala na Bruntálsku a Opavsku doprava a lidé měli problémy se kamkoliv dostat. Ať už do školy, k lékaři nebo do práce.

„Apokalypsa. Do práce jsme se dostali pozdě. Jel jsem ze Svobodných Heřmanic do Horních Životic, to je asi šest kilometrů. A i to byl problém. Trvalo nám to asi půl hodiny. Tlačit jsme museli, kolegyně málem zapadla, protože jsme měli letní gumy. Celkově šok, to jsme nečekali. Už jsme v tričku na zahradě dělali a teď toto,“ popisuje dvaatřicetiletý pan Aleš, který se domů dostal doslova na poslední chvíli.

„Potom odpoledne už tady kolegyně musely zůstat v práci, protože zpátky už autobus nejel. Řidiče odvolali. Kolegyně sice měly kde přespat, ale pracovaly,“ dodává pan Aleš.

Přívaly sněhu ochromily život na Bruntálsku

V regionu se zadrhlo zásobování některých obchodů ale třeba i rozvážka dopisů a balíků.

„Vůbec jsme nevyjeli. Nemohli jsme roznášet poštu, lidé byli samozřejmě naštvaní. Nedostali jsme se přes hordy kamionů – z Bruntálu na Horní Benešov to bylo úplně zasekané a trvalo to hodiny, než se lidé dostali o pár kilometrů dál,“ potvrzuje pošťačka Andrea, která zrovna dovezla balík do mateřinky v Horních Životicích.

V obcích a městech na Bruntálsku i Opavsku teď ve velkém úřadují uklízecí čety.

autor: stj
Spustit audio