Bývalá účetní, zvídavá penzistka, student informatiky. Co lidi táhne do volebních komisí?

27. září 2017
Zprávy , Zprávy

Už za necelý měsíc budou volby do Poslanecké sněmovny a obce finišují s přípravami. Třeba v Karviné už složilo slavnostní slib všech 550 členů komisí. Lektoři je také ve velkém sále univerzity proškolili, jak počítat lístky, nebo co dělat, když nemá volič v pořádku doklady.

Čtyřiasedmdesátiletá paní Anna je už zkušenou matadorkou, ve volebních komisích seděla už šestkrát. Při sčítání hlasů pravidelně využívá své zkušenosti bývalé účetní. „Já jsem počítala výplaty a mám to v prstech, lístky se mi nelepí a všichni koukají, jak mi to jde,“ směje se.

To osmnáctiletý Jan Lesňák usedne do volební komise úplně poprvé. „Vzhledem k tomu, že úplně nevím, co se děje, bylo by lepší, kdybych se dozvěděl co a jak. Ale obavy z ničeho ani nemám,“ říká student informatiky.

Také penzistka Alice Králová usedne ve volební komisi poprvé. Přiměla ji k tomu prostá ženská zvídavost. „Zajímá mne, co se potom děje s těmi hlasy, jak se to počítá. Vždycky říkám – to, co vidím, tomu věřím,“ těší se paní Alice.

Pokud ani důkladné školení nepomůže, mohou komisaři v průběhu voleb kdykoli požádat o radu. „Při jakékoli pochybnosti ví, kam volat a zjistit ty informace. V tom je neustále ujišťujeme,“ říká Renáta Šmídová z karvinského magistrátu.

V Karviné je 61 volebních okrsků.

autor: ada
Spustit audio