Bývalé vlakové nádraží v Novém Jičíně je na prodej. Koupit si ho může kdokoli

18. květen 2017
Zprávy , Zprávy

V roce 2009 zničila blesková povodeň na Novojičínsku železniční trať z Hostašovic do Nového Jičína. Zatímco na většině trasy už leží asfalt a prohánějí se cyklisté, dlouho nebylo jasné, jaký osud čeká areál bývalé konečné stanice v Novém Jičíně. Teď si ho může kdokoliv koupit.

Vlaky se k bývalému nádraží nedostanou, protože koleje tady už nějaký ten rok nejsou. Připomíná je pouze travinami prorostlý štěrk a také hromada ztrouchnivělých pražců poblíž bývalé výpravní budovy. K šedivému objektu přijel naposledy vlak před osmi lety. I přesto na jeho fasádě visí oprýskaný nápis Nový Jičín horní nádraží. Vstup do čekárny teď vede do prodejny s vybavení pro koupelny.

„Kolikrát jsme tu měli třeba s dráhami problémy. Když se něco pokazí, tak se musí volat na dráhy, aby to přišli opravit. Takže se jim nedivím, že to chtějí prodat, zbavit se toho, když to tak řeknu. Měli by o starost méně,“ říká pan Tomáš, pracovník firmy, která si pronajímá přízemí nádražní budovy a také vedlejší dřevěný sklad.

Na dveřích bývalé dopravní kanceláře stále visí smaltovaná tabulka, na níž se dočtete, že osobám, jež zde nekonají službu ani dozor, je vstup zakázán. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) teď areál nádraží prodává. Chce za něj minimálně 3 miliony korun.

„Vzhledem k tomu, že SŽDC je státní organizace a spravuje státní majetek, musí s jeho prodejem jako poslední instituce souhlasit vláda. Jediným kritériem prodeje je výše ceny. Ten, kdo nabídne nejvyšší možnou cenu, majetek získá,“ uvádí podrobnosti nabídky mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

O úzký a dlouhý areál nádraží na okraji sídliště měla dříve zájem novojičínská radnice. S vedením SŽDC jednala o jeho převodu, potvrzuje mluvčí města Marie Machková.

Hromada rozpadajících se pražců připomíná bývalou trať

„Bohužel ministerstvo financí rozhodlo, že prodej nádraží musí jít do veřejné soutěže. Vedení města tuto informaci vzalo na vědomí. V rozpočtu však prostředky na kauci a odkup uvedeného majetku schváleny nebyly,“ dodává mluvčí.

Podle územního plánu nemůže teď majitel na ploše bývalého nádraží nic nového postavit. Pokud zájemci pošlou platné nabídky, bude nový vlastník znám nejpozději po prázdninách.

Kolejiště pomalu zarůstá plevelem
autor: Michal Polášek
Spustit audio