Bývalý bruntálský exekutor má jít za zpronevěru na šest let do vězení

6. červen 2017

Šestileté vězení a zákaz činnosti na sem let. Takový rozsudek vynesl nad bývalým exekutorem z Bruntálu Krajský soud v Ostravě. Čeněk Bělasta podle nepravomocného verdiktu zpronevěřil přes 7 miliónů korun, které vybral od dlužníků.

Soudce Vítězslav Božoň ukončil vyhlašování rozsudku po zhruba čtyřech hodinách. Podle něj jde o rozsáhlou kauzu, spis má asi 10 tisíc stran.

„Pan obžalovaný jako exekutor měl obrovské pravomoci, ale na druhou stranu má taky obrovskou odpovědnost. A tady vidíme tu jeho odpovědnost zcela namístě a že to není běžný případ. Ne často soudce soudí soudce nebo exekutora, advokáta, či státního zástupce. Je třeba si tedy uvědomit, že u pana obžalovaného se jednalo o úřední osobu,“ uvedl soudce.

Podle soudce připomínalo počínání obžalovaného známé pyramidové hry, nebo letadlo, které jednou muselo spadnout. Upozornil, že obžalovaný chybně dával všechny peníze na jednu hromádku. Stále rozšiřoval svůj úřad, platil více zaměstnanců a částky nekončily u těch, kterým patřily.

Sám obžalovaný Čeněk Bělasta s šestiletým trestem nesouhlasí. Po rozsudku mluvil tiše, zlomeným hlasem.

„Proč šest let? Já říkám, že šlo o manažerské selhání. Kdybyste si zjistili moje majetkové poměry, tak se budete divit. Skutečně – byt, zahrádka a nějaké pozemky, které dostali naši v restituci a neměl je kdo jako právník spravovat,“ vysvětloval obžalovaný.

Naopak státní zástupkyně Beáta Ciencialová byla s verdiktem spokojená. „S vyhlášeným rozsudkem v zásadě souhlasím, nicméně vyčkám písemného vyhotovení. Já následně zvážím, zda bych případně podávala opravný prostředek či nikoliv. Rozsudek v podstatě odpovídá mému závěrečnému návrhu i obžalobě samotné,“ doplnila.

V současné době už úřad převzala nová exekutorka. Podle soudce má čtyřikrát méně zaměstnanců, než měl obžalovaný Čeněk Bělasta.

autor: ada
Spustit audio