Bývalý starosta Studénky má platit za vytunelovanou firmu

12. srpen 2016

Kauza vytunelované městské firmy Sportovní areály Studénka má nepříjemnou dohru pro bývalého starostu Ladislava Honuska. Soud už dříve poslal předchozího ředitele společnosti do vězení, radnice ale zažalovala i druhého jednatele, právě dřívějšího starostu. Podle nepravomocného rozsudku musí oba zaplatit přes tři miliony korun.

Firmu, která spravovala ve Studénce sportoviště, řídil více než rok Michal Krumpoch. Ten ale vášnivě sázel a na to si půjčoval právě z pokladny městské společnosti. Před dvěma lety dostal za zpronevěru trest 5,5 roku vězení. Nemluvil u soudu, ani s novináři.

Ve firmě ale působili dva jednatelé. Tím druhým byl bývalý starosta Studénky Ladislav Honusek. Trestní stíhání se mu sice vyhnulo, ne už ale žaloba o zaplacení 3,5milionové škody. Podle rozsudku má insolvenční správce vytunelované firmy na většinu peněz nárok.

„Krajský soud v Ostravě rozhodl, že je žalovaný povinen spolu s druhým jednatelem společně a nerozdílně zaplatit žalobci částku ve výší 2.878.361 korun spolu s úrokem,“ říká mluvčí ostravského krajského soudu Lucie Olšarová.

Ladislav Honusek k vyhlášení rozsudku nepřišel. U svého domu ve Studénce odmítl verdikt komentovat. Nechtěl říct ani to, zda se odvolá. „Až se poradím s právničkou,“ odpověděl stručně na otázku reportéra Českého rozhlasu.

„Řada lidí, občanů Studénky, kteří kandidovali do funkcí radních a zastupitelů, veřejně deklarovala před volbami, že ten případ nenechají usnout a vyhnít. Že vnímají zodpovědnost obou jednatelů té společnosti a ne jenom jednoho, který to v trestně-právním řízení vzal na sebe,“ zdůvodňuje současný starosta Studénky Lubomír Šobich (nezávislý), proč město jako první podalo žalobu.

Čtěte také

Sportovní areály Studénka jsou kvůli dluhům po bývalém řediteli v likvidaci. Podle insolvenčního správce Martina Koubka má firma závazky za více než 3,5 milionu korun.

„Z toho je největším věřitelem město Studénka – 2,596 milionu korun a SAK Studénka příspěvková organizace, která je nástupnická, a kryla některé dluhy za Sportovní areály ve výši 648.000 korun. Je předpoklad, že by z těchto dluhů bylo umořeno zhruba dvě třetiny,“ vypočítává Martin Koubek.

Jak insolvenční správce, tak i starosta Studénky předpokládají, že případ bude znovu řešit odvolací soud.

autor: Michal Polášek
Spustit audio