Část cestujících z Havířova začíná bojkotovat autobusy, které míří do Ostravy

14. březen 2016
Zprávy , Zprávy

Lidé z Havířova se ve velkém bouří proti novinkám v příměstské dopravě mezi Havířovem a Ostravou. Krajský koordinátor dopravy sice posílil některé spoje, i tak se jim ale nelíbí, že většina autobusů míří hlavně na nový dopravní terminál Hranečník. Mnozí cestující tak do centra Ostravy raději míří autem.

„Změny, které nastaly 1. března, mi totálně nevyhovují, proto teď jezdím autem,“ říká šestatřicetiletý Michal Majetný. „Pohodlí je nesrovnatelné s přeplněnými autobusy na trase do Ostravy. A pokud se seženou spolucestující, je to už méně finančně náročné,“ dodává.

Havířovských cestujících, kteří mění autobus za auto, je ale mnohem víc. Místa si navíc vzájemně začínají nabízet i na internetu.

„Říkala jsem si, že pomůžu lidem jinak. Tak jsem to založila a lidé se přidávají. Zatím to funguje necelý týden a máme asi pětatřicet členů, kteří nabízejí nebo poptávají odjezd z Havířova do Ostravy nebo zpátky autem,“ potvrzuje zakladatelka facebookové skupiny Tereza Rusková.

Další obyvatel Havířova Michal Podloučka už začíná kvůli změnám sbírat petiční podpisy. „Chceme dosáhnout toho, aby se jízdní řád sestavoval citlivě vůči cestujícím, a to především u spojení s Ústředním autobusovým nádražím. Protože cestující jsou v tomto případě rukojmí těchhle koordinátorů, ale dělají to všichni za naše peníze. Za peníze lidí, kteří chodí do práce,“ říká.

Krajský koordinátor dopravy ODIS na stížnosti cestujících zareagoval zatím posílením spojů. Další změny ale nevylučuje.

„Od 4. dubna bude upraven jízdní řád na lince 443 tak, aby zohledňoval situaci a cestující na lince cestovali v pohodlí,“ potvrzuje jednatel společnosti Aleš Stejskal. Situaci navíc chtějí i s dopravci nadále sledovat.

autor: stj
Spustit audio