Část městských bytů v Ostravě dostane nové požární hlásiče a detektory CO

16. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Ostrava nakoupí za zhruba 3 miliony korun hlásiče požáru a oxidu uhelnatého. Nechá je namontovat do téměř 3 tisíc obecních bytů. Detektory plynu dostane 1700 domácností, které používají k ohřevu vody tepelné zdroje.

„Důvodem toho projektu je počet úmrtí při požáru nebo při intoxikaci oxidem uhelnatým,“ říká šéf krajských hasičů Vladimír Vlček. „Nemám informaci o tom, že by nějaké jiné město takhle masivně uchopilo tuto závažnou záležitost,“ dodává.

„Každoročně několik lidí zemře důsledkem požáru nebo je otráveno. Jsou to přitom věci, kterým lze zabránit. Preventivní prostředky jsou přitom jednoduché,“ zdůvodňuje rozhodnutí radnice primátor Tomáš Macura (ano).

K dispozici bude mít město celkem 2800 zařízení na požární detekci a signalizaci a 1700 kusů detektorů oxidu uhelnatého.

Z ostravských obvodů získá nejvíce hlásičů požáru Slezská Ostrava (1051), Poruba (702) a Moravská Ostrava a Přívoz (300). Nejvíce detektorů oxidu uhelnatého bude nainstalováno v Moravské Ostravě a Přívozu (500), Slezské Ostravě (304) a v Radvanicích a Bartovicích (267).

V majetku ostravských městských obvodů je celkem 1037 bytových domů s 12 872 byty.

autoři: tif , Petra Sasínová
Spustit audio