Část oblíbeného Kališova jezera už nebude dobývacím prostorem

26. květen 2017

Obyvatelé Bohumína si pro koupání oblíbili hodně neobvyklé místo. Tisíce lidí totiž každý rok plavou v dobývacím prostoru. Právě tam papírově stále patří místní Kališovo jezero, které vzniklo těžbou štěrku. Radnice teď s firmou Kamenolomy jedná o tom, aby lokalita v dobývacím prostoru nebyla. Město už začalo okolí jezera upravovat.

S lopatou tady hromady štěrku rozhazuje po březích Kališova jezera Jan Černý. Dvacet let pracoval na šachtě a tak je vidět, že mu to jde od ruky. „Budou to mít jako pláž a ten štěrk půjde už do vody, aby lidé nechodili po blátě,“ říká pan Černý.

Celé jezero je přitom oficiálně dobývacím prostorem. Vzadu jsou vidět i těžké stroje, ale lidé se tady běžně koupou. Bohumínská radnice teď proto intenzivně jedná s firmou Kamenolomy, aby alespoň část jezera dobývacím prostorem přestala být.

„Ve chvíli, kdy to těžaři vyjmou z toho dobývacího prostoru, eventuálně by se s městem dohodli na odprodeji pozemků, tak my už pak tu lokalitu můžeme řešit komplexně a můžeme vymýšlet další atrakce pro veřejnost,“ potvrzuje mluvčí bohumínské radnice Lucie Kolková.

Firma Kamenolomy ČR je připravena část jezera z dobývacího prostoru vyjmout. „Město Bohumín nás požádalo, abychom část jezera, které slouží k rekreaci, vyňali z dobývacího prostoru. Jsme připraveni žádosti Bohumína vyjít vstříc,“ potvrdila za firmu mluvčí Edita Novotná.

Kališovo jezero má rozlohu 50 hektarů.

autor: ada
Spustit audio