Částečná oprava nebo proměna v biotop? Krnov řeší budoucnost koupaliště

3. červen 2016
Dobré odpoledne

Návštěva krnovského koupaliště může mnohým lidem připomínat návrat do starých časů. Areál z 30. let už dosluhuje a město teď řeší, co s ním. Časem ho měla totiž nahradit venkovní přístavba městských lázní s tobogánem.

Jenže rekonstrukce krytého bazénu se protahuje a chátrající koupaliště už by tak dlouho nevydrželo. Radní proto navrhují částečnou opravu nebo proměnu v moderní biotop.

„Koupaliště je z roku 1934, takže už něco pamatuje. Je jedním z posledních v kraji. Základ všeho, co potřebuje, je vana. Ta stávající už je přežitá, museli bychom ji zrekonstruovat. Potom je tady úpravna vody, která už prakticky nevyhovuje,“ říká Štefan Ledvoň, ředitel Technických služeb Krnov. Náklady odhaduje na 20 milionů korun.

S maximálním rozpočtem 20 milionů korun počítá i vedení města. V těchto dnech zadalo dvě studie, které by měly napovědět, co s místním areálem dál. Jednou z variant je částečná oprava, další pak biotopové koupaliště.

„Je to ekologická varianta a to je nám sympatické. Nese s sebou i ekonomickou stránku věci – když už není výdělečný, tak je soběstačný,“ říká propagátor biotopu Radim Rudzinski (ODS).

Radim Rudzinski je zároveň členem pracovní skupiny, která připravuje i rekonstrukci Městských lázní. Za odklon od původního konceptu je kritizuje část opozice. Podle místostarosty Michala Brunclíka (ČSSD) je ale oprava stávajícího koupaliště tak jako tak nevyhnutelná.

„Myslím, že to není konfliktní. Co se týče toho venkovního koupaliště u areálu Městských lázní, to byl horizont třeba do deseti let, takže to současné koupaliště by takový horizont již nepřežilo,“ dodává Brunclík.

Konečný verdikt nad osudem stávajícího areálu by měl padnout letos na podzim. To, že Krnovanům není jeho osud lhostejný, ukázala i celoměstská anketa, která vynesla bazén i koupaliště na první místa k řešení.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio